În fiecare zi pe șoselele din România mor 5 oameni, iar față de anul trecut numărul deceselor este mai mare.
Un accident produs anul acesta pe Valea Oltului a intrat în statistica Organizației Mondiale a Sănătății, care plasează România pe locul 1 în Europa la numărul evenimentelor rutiere grave.
În anul 2021 pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, evenimente care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de oameni.
România, locul unu în Europa la accidente rutiere grave
În medie, în fiecare zi a anului se produc pe șoselele de la noi 13 accidente rutiere grave, în care își pierd viața 5 persoane și sunt răniți grav 10 oameni.
Conform raportului, numărul accidentelor rutiere este scăzut în prima parte a anului însă începând cu luna mai se constată o creștere a numărului evenimentelor rutiere grave până în luna august situație întâlnită în urma încălzirii vremii.
De asemenea, frecvența accidentelor rutiere grave este mai crescută vinerea când oamenii pleacă în vacanțe sau în vizită la rude.
Titi Aur: "Poliția Rutieră nu reflectă adevăratul dezastru din trafic"
Titi Aur, fostul campion la raliuri și expert în conducere defensivă, spune că statisticile preluate de la Poliția Rutieră nu reflectă adevăratul dezastru din trafic.
"Sunt 2200 și ceva de răniți ușor din accidentele grave, dar mai sunt încă 27.000 din accidentele ușoare. România are 30.000 de accidentați ușor în fiecare an".
Titi Aur: "În învățământul de stat nu se învață nimic despre siguranța rutieră"
Fostul pilot spune că mii de vieți ar putea fi salvate dacă ar fi adoptat un plan național prin care românii să fie mai bine instruiți încă din școala de șoferi, iar pentru cei care au deja carnet ar fi organizate și cursuri de perfecționare la volan.
"În învățământul de stat nu se învață nimic despre siguranța rutieră. Înainte de revoluție se învăța. Şcoala de șoferi nu mai e o adevărată școală de șoferi este doar o trecere prin niște chestionare și un examen. Unii spun că îi dur, unii spun că nu-i dur. Sigur, nu este complet", mai spune Titi Aur.
Față de anul precedent numărul deceselor în accidente rutiere este cu aproape 10 % mai mare. Cele mai multe evenimente grave au loc în mediul rural și pe drumurile naționale.