România are deficit la toate principalele categorii de alimente şi băuturi, de peste 5 miliarde de euro. Cele mai importate produse sunt carnea de porc, peştele, lactatele, fructele şi legumele, conform datelor statistice.
Producţia de legume în solarii reprezintă sub 5% din suprafaţa totală cultivată cu acestea, astfel că în magazine găsim legume aduse uneori de la mare depărtare. Cu tot cu pesticidele cu care sunt crescute.
România se află printre statele europene cu cele mai puternice scăderi ale vânzărilor de pesticide. Datele Eurostat arată că în 10 ani țară noastră a scăzut cu 27% cantitatea de chimicale utilizată în agricultură. Asta ne educe în poziția privilegiată de a produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană.
Însă România produce insuficient pentru a hrăni întreagă populație. Astfel, cu produse din Turcia, Germania, Italia sau Olanda se acoperă necesarul de consum. Cu un preţ uriaş: ele consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi.
Statistici: România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană
Cele mai mari cantităţi de pesticide se folosesc în Olanda, aproape 11 kilograme la hectar, apoi în Cipru, aproape 10 kilograme. În ţara noastră se aplică aproape 700 de grame.
Însă puși să aleagă între un produs românesc mai scump, dar de mai bună calitate și unul mai prost și mai ieftin, mulți vor alege cea de a două varianta, spun cu amărăciune producătorii.
Acum, România are circa 4.000 de hectare de solarii pentru producţia de legume. Ar trebui să crească de cinci ori suprafaţa pentru a satisface consumul intern.