Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat formal acordul luni, cu excepția Bulgariei, care s-a abținut.
"Compromisul final nu reflectă suficient poziția națiunii noastre", a spus un purtător de cuvânt al guvernului bulgar.
Liderii din toate țările UE au semnat în decembrie obiectivul de reducere a emisiilor până în 2030, care vizează plasarea blocului pe o cale care, dacă ar fi urmată la nivel global, ar evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Legea își propune să plaseze clima în centrul tuturor proceselor de elaborare a politicilor UE, asigurându-se că viitoarele reglementări susțin obiectivele de reducere a emisiilor.
Pentru a face acest lucru, va fi necesară o revizuire imensă a politicilor de până acum.
Majoritatea legilor UE sunt concepute pentru a îndeplini un obiectiv anterior de reducere a emisiilor cu 40% până în 2030.
Comisia Europeană va începe actualizările pe 14 iulie, când va propune o duzină de politici de remodelare a industriei, energiei, transporturilor și locuințelor pentru a emite mai puțin CO2.
Propunerile vor include reforme ale pieței carbonului din UE, standarde mai stricte de CO2 pentru mașinile noi și obiective mai ambițioase în materie de energie regenerabilă.
Legea climatică impune, de asemenea, Bruxellesului să lanseze un organism independent de experți care să ofere consiliere cu privire la politicile climatice și un mecanism bugetar pentru calcularea emisiilor totale pe care UE le poate produce în perioada 2030-2050, în temeiul obiectivelor sale climatice.
Parlamentul și statele membre vor semna textul săptămâna aceasta, înainte ca acesta să devină lege.