32.000 de euro au fost alocate la nivel național pentru înființarea de noi pepiniere, pentru dezvoltarea celor deja existente sau pentru crearea de capacitați pentru prelucrarea semințelor forestiere.
"A fost cel mai mare sprijin și cea mai bună șansă a noastră a silvicultorilor de a ne dezvolta", a declarat Marian Mechenici, director tehnic pepinieră.
Este un punct de plecare și o speranță pentru cea mai îndrăzneață campanie de împădurire națională lansată de Ministerul Mediului în România. Din astfel de pepiniere, pleacă puieți spre deținătorii de terenuri. Este un efort comun pentru ca România să fie mai verde până în 2026 când vom avea peste 56.000 de hectare noi de pădure.
730 de milioane de euro din PNRR sunt alocați pentru acest program
"Nu există nicio măsură de finanțare mai profitabilă decât cea privind împăduririle. Putem să constatăm că pentru un hectar de pădure, la sfârșitul celor 20 de ani, nu doar că primim 40.000 de euro de la stat, dar rămânem și cu teren împădurit", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Din bugetul total al programului de împăduriri, cea mai mare sumă, 500 de milioane de euro este acordată înființării de păduri noi. Suprafața minimă eligibilă este de 0,5 hectare în cazul trupurilor de pădure și 0,1 hectare în cazul perdelelor forestiere.
Obligatoriu, terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire. Beneficiarii pot fi deținătorii publici sau privați de terenuri dar și formele asociative. Pentru o plantație de stejari, suma totală este de 19.000 de euro/hectar din care 6.000 de euro pentru înființare și restul pentru întreținere timp de șase ani.
Programul național pentru împădurire finanțează și înființarea de păduri urbane. În prezent, în România sunt depuse cereri de finanțare pentru împădurire pentru 1.400 de hectare și cereri de reîmpădurire pentru 2.000 de hectare.