Una dintre facultățile care a contribuit activ la crearea noului Cod Silvic este Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
Câteva dintre propunerile acestui Cod Silvic sunt prezența camerelor de supraveghere care vor acționa precum camerele de rovinietă și care vor fi amplasate pe sute de drumuri forestiere, posibilitatea tuturor cetățenilor de a se plimba liber prin pădure, și confiscarea mașinii de transport a lemnelor, în cazul în care a fost depășită limita de exploatare declarată.
"A fost un proces îndelungat și dificil în care mediul universitar a trecut dintr-o poziție reactivă, într-o poziție proactivă. Din 2018, toți am hotărât că trebuie să facem un pas înainte.
A urmat o colaborare care s-a declanșat în 2020-2021 cu ministerul, care a conținut o campanie de colectare a opțiunilor strategice pentru viitor și care a continuat cu elaborarea strategiilor din România, care iată se încheie cu un proiect de Cod Silvic.
Ne bucurăm tare mult că ne uităm la forma finală și observăm că mai mult de 90% din ceea ce am propus noi s-a păstrat în Codul Silvic", a declarat Prof. Dr. Bogdan Popa, din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania din Brașov.