Antena 3 CNN Actualitate România, inițiativă probabil unică în lume. Ce rol vor avea preoții în vaccinare

România, inițiativă probabil unică în lume. Ce rol vor avea preoții în vaccinare

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 17:20 05 Ian 2021 Modificat la 17:20 05 Ian 2021

Atât reprezentanţii Prefecturii Botoșani, cât și cei ai Direcţiei de Sănătate Publică de acolo au declarat că apela la preoţi pentru a-i convinge pe enoriași să se vaccineze împotriva COVID-19. Deocamdată, campania de vaccinare a început luni, 4 decembrie, cu imunizarea personalului medical.

A doua etapă a vaccinării îi vizează pe cei din grupele de risc. Având în vedere că există o categorie a persoanelor reticente la vaccinul împotriva noului coronavirus, autorităţile din Botoşani s-au gândit să apeleze la preoţi, potrivit Adevărul.

”Biserica este organizată. Vom avea discuţii cu reprezentanţii Protopopiatelor”, a declarat prefectul Dan Nechifor, care mizează pe faptul că oamenii bisericii îi vor convinge pe enoriaşi să se înscrie la vaccinare.

Și reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică sunt de părere că oamenii ascultă de preoţii din parohie.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: "În ianuarie intră în România 600.000 de doze de vaccin. Etapa a doua vizează vaccinarea a 4 milioane de vârstnici"

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a anunţat, marți, că România va primi în luna ianuarie circa 600.00 de doze de vaccin anti-COVID-19.

Din acestă cantitate va intra, miercuri, în ţară un lot de aproximativ 150.000 de doze.

Este cea de-a treia tranşă de vaccin anti-coronavirus destinată României.

"Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar pe 6 ianuarie urmează a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale", a explicat Gheorghiță.

În centrele medicale de vaccinare unde a fost distribută tranşa simbolică s-au vaccinat 3.317 persoane, ceea ce înseamnă 75% din personalul medical al persoanelor respective, a mai spus Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiţă: Capacitate de vaccinare de 150.000 de persoane pe zi în etapele 2 şi 3

În prezent, vaccinarea se desfăşoară după regulile primei etape, care vizează imunizarea a circa 250 de mii de membri ai personalului socio-medical.

Pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare iar în etapele a doua și a treia în România ar urma să funcționeze 1.000 de centre de vaccinare, estimează Valeriu Gheorghiţă, potrivit căruia capacitatea de vaccinare va ajunge la 150.000 de persoane pe zi.

Gheorghiţă a menţionat că atingerea acestei capacităţi depinde de ritmul de livrare a dozelor de vaccin.
Valeriu Gheorghiţă: Etapa a doua include circa 4 milioane de persoane vârstnice şi cu afecţiuni cronice

Etapa a doua este prevăzută să demareze în jurul datei de 15 ianuarie. Se va începe cu aproximativ 40 de mii de persoane din centrele de îngrijire, pentru vaccinarea cărora se vor folosi echipe mobile.

Totalul populaţiei din etapa a 2-a se ridică la 4 milioane de persoane. Este vorba despre oameni cu vârste peste 60 de ani şi persoane care suferă de afecţiuni cronice, a mai adăugat şeful campaniei de vaccinare. La acestea se adaugă circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale

Ultim etapă, destinată populaţiei generale, este preconizată să înceapă în luna aprilie.

 

Etichete: vaccinare
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole