„Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, de acolo vor ieşi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. În prezent România consumă 12 miliarde de metri cubi. E clar că, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră vom avea un surplus şi vom fi un jucător pe piaţa regională”, a spus ministrul Energiei în emisiunea Talk News de la Profit TV.
Întrebat când vom începe exploatarea în Marea Neagră, Virgil Popescu a spus că ”mai devreme de 2026 nu este posibil”.
Prețurile gazelor se apropie de un maxim record în Europa după ce Berlinul a anunțat că Nord Stream 2 rămâne închis
Prețurile gazelor din Marea Britanie și Europa sunt pe cale să ajungă la niveluri record, după ce Germania a declarat că o conductă controversată din Rusia nu poate fi aprobată pe fondul agravării tensiunilor de la granița cu Ucraina.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că conductei Nord Stream 2 nu i se poate da undă verde în forma sa actuală, deoarece nu îndeplinește cerințele legislației UE în domeniul energiei.
Baerbock a adăugat că escaladarea tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina, unde se pare că Kremlinul a adunat 100.000 de soldați, a fost „de asemenea un factor”, deoarece Berlinul a convenit cu SUA că această conductă nu ar trebui folosită ca armă politică în deteriorarea relației Moscovei cu Kiev.
Ca răspuns, prețul de referință al gazului în Europa a urcat luni cu aproximativ 10%, până la un maxim de 116,75 EUR pe megawat oră (MWh), doar sub prețul de închidere record de 116,78 EUR/MWh stabilit la începutul lunii octombrie, potrivit datelor despre prețul pieței de la ICIS.
Prețul de pe piața gazelor din Marea Britanie a urcat luni la 296,35p pe term, chiar sub prețul de închidere record de 298,475p pe 5 octombrie, potrivit datelor ICIS.
Citește mai mult: Prețurile gazelor se apropie de un maxim record în Europa după ce Berlinul a anunțat că Nord Stream 2 rămâne închis