Antena 3 CNN Actualitate România începe mai devreme imunizarea bătrânilor împotriva COVID. Dr. Gheorghiță: "Sunt nişte zone extrem de vulnerabile"

România începe mai devreme imunizarea bătrânilor împotriva COVID. Dr. Gheorghiță: "Sunt nişte zone extrem de vulnerabile"

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 11:15 03 Ian 2021 Modificat la 11:15 03 Ian 2021

Colonelul doctor Valeriu Gheorghiţă, care coordonează Comitetul Naţional pentru Planificarea Vaccinării COVID-19 în România, a anunţat că persoanele cu multiple afecţiuni vor fi imunizate după jumătatea acestei luni.

"Începem deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, începând cu vaccinarea personalului din căminele rezidenţiale. 

Sunt nişte zone extrem de vulnerabile, pentru că sunt persoane vârstnice, cu multe boli cronice, iar riscul de transmitere de la o persoană la alta e foarte crescut", a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă seara, la Antena 3.

"În România, sunt circa 1.880 de centre medico-sociale şi rezidenţiale, iar numărul persoanelor din aceste centre este estimat la circa 40.000", a mai spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Gheorghiţă: Din 4 ianuarie, trebuie să avem cel puţin 20.000 de vaccinaţi pe zi

Săptămâna viitoare, vor fi vaccinate circa 20.000 de persoane pe zi, iar autorităţile speră ca până în luna iunie să primească serul anti-COVID cel puţin trei milioane de români.

"Din 4-6 ianuarie, ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi", a subliniat coordonatorul Comitetul Naţional pentru Planificarea Vaccinării COVID-19.

Potrivit medicului, studiile arată că nouă persoane vaccinate din 10 nu vor dezvolta boala, "ceea ce e un lucru excepţional, mai ales la categoriile vulnerabile, care pot să dezvolte forme severe".

Întrebat despre numărul de vaccinări, în jur de 2.000 pe zi, şi de poziţia României în raport cu alte ţări în clasamentul campaniilor de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a subliniat că trebuie accentuat procesul vaccinării.

"Trebuie menţionat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate şi încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare. Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste zile începând cu acele 10 centre medicale de linie 1", a spus medicul.

Până în prezent au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 13.242 de persoane.

Raportarea testelor rapide COVID devine obligatorie de luni

Raportarea testelor rapide de detectare a coronavirusului devine obligatorie în România de luni, 4 ianuarie.

Pe lângă testele PCR, laboratoarele medicale, medicii de familie şi spitalele trebuie să transmită şi ele rezultatele rapide ale testelor antigen pentru Sars CoV-2.

Medicii le recomandă celor care folosesc aceste teste rapide comandate pe internet să fie foarte atenţi cum îşi recoltează probele.

Bilanț COVID, 2 ianuarie 2021: 1.194 de cazuri noi și 78 decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă 1.194 noi cazuri de infectare cu coronavirus și 78 de noi decese. 

Până astăzi, 2 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 637.395 de cazuri de persoane cu COVID – 19 şi 15.919 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.723. Dintre acestea, 1.117 sunt internate la ATI.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole