România este acum printre primele 50 de țări cu cei mai buni cârnați din lume. Cel puțin asta arată clasamentul realizat de tastatlas.com.
În acest context, Spania ocupă primul loc cu Chistorra, un cârnat tradițional din carne de porc condimentat cu usturoi, sare și boia de ardei, ceea ce îi conferă culoarea roșu aprins.
Locurile 2-10 din clasamentul cu cei mai buni cârnaţi din lume sunt ocupate de
- Spania cu Morcilla de Grnada
- Germania cu Regensburger wurst
- Portugalia cu Alheira de Vinhais
- Spania cu Chorizo
- Italia cu Salsiccia
- Turcia cu Sucuk
- Grecia cu Loukaniko
- Germania cu Bratwurst
- Portugalia cu Alheira
România a intrat în top 50 cu cârnații de Pleșcoi pe locul 27 și caltaboșul pe poziția 37.
Caltaboşul este un preparat tradiţional din carne de porc, care se pregăteşte în mod tradiţional de Ignat, atunci când se taie porcul. Caltaboșii sunt niște cărnați preparați la tăierea porcului, din măruntaiele acestuia, fierte și tocate. Spre deosebire de alte tipuri de cârnați românești, caltaboșii sunt fierți, nu prăjiți.
Citeşte şi: România, în topul ţărilor cu cei mai fericiţi cetăţeni | Ce spun românii despre clasament
Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană.
Sunt produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.
Începând din 2008, un festival al "Cârnaţilor de Pleşcoi" este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.
Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).