Antena 3 CNN Români care dezvoltă România România, în avangarda mondială în domeniul energiei nucleare | Români care dezvoltă România

România, în avangarda mondială în domeniul energiei nucleare | Români care dezvoltă România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:12 28 Dec 2023 Modificat la 14:12 28 Dec 2023

Cosmin Ghiță, președinte Nuclearelectrica: Momentan ne aflăm în faza de organizare de șantier, de pregătire, de procurare, urmând ca la finele anului 2026 să închidem unitatea 1 și efectiv să derulăm lucrările de retubare și retehnologizare pentru a da încă 30 de ani de viață în funcționarea acestei unități la jumătate din costurile aferente construcției unei noi centrale.

În plus, prin construirea a două unități noi – 3 și 4 – Centrala de la Cernavodă își va dubla capacitatea de producție de energie curată, nepoluantă. 

Un alt pas în acest sens e construcția primului reactor modular de mici dimensiuni, în locul unei foste termocentrale de la Doicești.

Cosmin Ghiță, președinte Nuclearelectrica: ”Împreună cu proiectul reactoarelor modulare mici, care înseamnă încă 462 de megawatzi instalați în sistem, ne va duce undeva la aproape 35% din totalul energiei  care urmează a fi consumată în sistemul energetic național la finele decadei. ”

Nuclearelectrica va construi la Cernavodă o instalație care va revoluționa producția de combustibil în viitor: tritiu extras din apa utilizată în cadrul centralei nucleare.

Cosmin Ghiță, președinte Nuclearelectrica: ”Această instalație reciclează apa grea pe care o folosesc și îmi produce tritiu care astăzi este unul dintre cei mai scumpi izotopi și care va reprezenta un combustibil pentru modul de producție a energiei nucleare a viitorului, reactoarele pe bază de fuziune. ”

În plus, România urmează să apară pe harta europeană ca important punct strategic pentru producerea de izotopi medicali.

Cosmin Ghiță, președinte Nuclearelectrica: ”Atât izotopii de tip cobalt 60, molibden 99 și lutețiu 177 sunt izotopi foarte utili tratamentelor medicale sau proceselor medicale, cum ar fi CT-urile. Noi putem să devenim o forță în adevăratul sens al cuvântului în sprijinirea pieței medicale europene și mai departe. ”

Când planurile sunt mari, de un singur lucru mai e nevoie: de specialiști care să le implementeze. 

Cosmin Ghiță,  președinte Nuclearelectrica: ”Chiat în ultimii 2 ani am făcut angajări de peste 1000 de oameni pentru a înlocui resursa umană care iese la pensie.”

În plus, sunt peste 200 de proiecte de responsabilitate sociala in domenii precum educație, sănătate și mediu în care compania de energie nucleară a investit în ultimii 4 ani. Pentru că la final de zi, totul se face cu oameni și pentru oameni, pentru a construi un viitor durabil pentru generațiile viitoare.

  • Unul din 5 becuri din România este aprins de Centrala Nucleară de la Cernavodă.
  • Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă se va încheia în 2029.
  • Prin construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă, centrala nucleară își va dubla producția de energie.
  • Acum la Cernavodă sunt 1400 de megawatzi instalați și se va ajunge la 2860 de megawatzi instalați.
  • Consumul de energie electrică la nivel global crește cu 2% în fiecare an.
  • La Doicești, o centrală pe bază de cărbune, pe care România și-a luat angajamentul să o închidă, va fi înlocuită de un reactor modular de mici dimensiuni.
  • La Cernavodă se va construi prima unitate de producție de tritiu din Europa.
  • Tritiu este element central în obținerea combustibilului pentru producția de energie nucleară a viitorului.
  • Prin producția de izotopi medicali extrem de valoroși, România urmează să devină un punct strategic pe harta pieței medicale europene.
Citește mai multe din Români care dezvoltă România
» Citește mai multe din Români care dezvoltă România
TOP articole