Antena 3 CNN Meteo România, împărțită între avertizări de vijelii și arșiță: În timp ce în jumătate de țară plouă torențial, cealaltă jumătate se topește

România, împărțită între avertizări de vijelii și arșiță: În timp ce în jumătate de țară plouă torențial, cealaltă jumătate se topește

de Andreea Ştefan    |   

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe coduri galbene și portocalii de vreme la extreme. În timp ce în jumătate de țară este sub avertizări de ploi și vijelii puternice, cealaltă jumătate se topește.

În intervalul 20 iulie, ora 15 – 21 iulie, ora 03, ANM a emis o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu cantități 
însemnate de apă.

În sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și în sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu averse torențiale intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 70...90 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.

În intervalul 20 iulie, ora 13 – 21 iulie, ora 10, este valabil codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Treptat, în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și local în Maramureș și în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50...70 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp

Pe tot parcursul zilei de 20 iulie este valabil și un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Zonele afectate sunt în județele Dolj, Olt și Teleorman.

În județele Dolj, Olt și Teleorman valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală. 

De asemenea, tot astăzi, pe durata întregii zile, este în vigoare încă un cod galben de caniculă. În Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Meteorologii ANM au emis și un cod galben de caniculă valabil pe tot parcursul zilei de duminică, 21 iulie.

În centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Subiecte în articol: cod portocaliu cod galben meteo canicula
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile