Meditaţii în valoare de aproape 34 de milioane de euro. Aşa se face învăţământul din România Educată: pe banii părinţilor. Numai în anul şcolar precedent, profesorii au declarat la ANAF că au obţinut din meditaţii 33,8 milioane de euro. Cele mai mari încasări le-au avut cadrele didactice din Capitală şi din judeţul Sibiu, unde a predat preşedintele Klaus Iohannis. Deşi sumele oficiale obţinute din meditaţii sunt enorme, părinţii spun că, în realitate, sunt de câteva ori mai mari, pentru că puţini profesori îşi declară veniturile.
Darius se pregăteşte pentru Bacalaureat. Orele de la şcoală nu i se par suficiente, tocmai de aceea face meditaţii la română şi matematică.
„Pentru o oră jumate, ambele materii costa cate 100 lei. Suntem 3-4 în grupă”, spune Darius, precizând că plata se face cash.
Odată văzuţi cu banii în mână, mulţi profesori nu merg să îi declare. Deşi în toată ţara sunt 240.000 de cadre didactice, doar 5%, adică 12.000, şi-au declarat veniturile la ANAF.
Oficial, cel mai mult au câştigat din meditaţii profesorii din Bucureşti, urmaţi de cei din judeţele Sibiu, Cluj şi Timiş. În total, aceştia au obţinut anul trecut 169 de milioane de lei, adică aproape 34 de milioane de euro.
Din acest an, cadrele didactice trebuie să completeze declaraţii de interese, în care să menţioneze dacă oferă meditaţii. Totodată, profesorii nu au voie să facă ore suplimentare contra cost cu şcolarii cărora le predau la clasă.
„Era imoral să faci meditații cu copiii de la clasă, dintr-un motiv simplu: poate genera discuții, poate genera interpretări ale evaluării făcute de profesor la clasă, poate duce la suspiciunea de favorizare a unor elevi”, a spus Sorin Ionescu, directorul Colegiului Bănățean din Timișoara.
„La noi în școală, sunt mulţi profesori care dau meditaţii. Din declarațiile făcute reiese că nu dau meditaţii propriilor elevi, iar profesorii au PFA-uri pentru aceste meditaţii”, a declarat Iulius Timar, director Colegiul National Onisifor Ghibu.
Pentru o şedinţă, tarifele pornesc de la 60 de lei şi pot ajunge şi la 200 de lei.
„Avem un număr mare de analfabeţi funcţionali. El va continua să crească, pentru că nu toţi își permit să ofere bani pentru meditaţii”, a spus sociologul Ciprian Necula.
„În România, școala e gratis pentru copii, dar nu pentru părinti”, a spus o mămică.