Antena 3 CNN Economic "România e țară europeană. Înapoi nu mai mergem". Oamenii de afaceri refuză categoric oferta lui Georgescu de întoarcere la comunism

"România e țară europeană. Înapoi nu mai mergem". Oamenii de afaceri refuză categoric oferta lui Georgescu de întoarcere la comunism

Georgiana Marina
4 minute de citit Publicat la 14:34 04 Dec 2024 Modificat la 15:04 04 Dec 2024

Antreprenorii români au transmis un mesaj clar de susținere a Elenei Lasconi pentru continuarea drumului pro-european, au subliniat că e nevoie de fonduri europene și de continuarea investițiilor. Ei au spus că, deși au păreri diferite față de majoritatea politicienilor, importantă e echipa cu aceștia pentru a susține mediul economic într-o Românie europeană. "Una e să fim în dezacord, și alta e să ne gândim că putem să mergem înapoi într-o lume care nu mai e a noastră. România – țară europeană. Înapoi nu mai mergem", au subliniat ei.

”Vreau să le mulţumesc şi celor care reprezintă baza economiei româneşti, celor care reprezintă atât de multe locuri de muncă ale românilor, care acum sunt sigure, dar de duminică s-ar putea să nu se mai întâmple asta, dacă vom alege calea Rusiei. Suntem într-un moment critic, în care avem de ales între două lumii, două căi, să mergem în trecut spre Rusia sau să mergem în continuare şi să construim economia ţării noastre înspre vest, înspre Europa şi să rămânem în siguranţă în NATO”, a spus Elena Lasconi la Parlament.

Preşedinta USR a precizat că ”vedem deja că economia începe să se clatine puţin după rezultatul alegiurilor prezidenţiale din primul tur”. ”Eu îmi doresc o Românie în care oamenii să câştige mai mulţi bani şi în care să se creeze mai multe locuri de muncă, bine plătite. O economie prosperă şi pentru asta calea este calea Vest”, a subliniat Lasconi.

Omul de afaceri Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, a declarat, la rândul lui, că şi-a trăit copilăria şi tinereţea, ca întreaga sa generaţie, într-o Românie săracă, înfrigurată, întunecată, sub umbrela Rusiei.

Dan Șucu: Mi-am trăit copilăria și tinerețea într-o Românie săracă, întunecată, sub umbrela Rusiei. Nu îmi doresc pentru copii și nepoți același lucru.

Vreau să trăiesc într-o Românie europeană, suverană, independentă, apărată de cea mai importantă alianță militară a lumii. Nu văd de ce am schimba asta.

Dacă îmi spunea cineva acum 15 ani că economic România va zbura peste Ungaria și Grecia, că vom ajunge la 80% din media PIB european i-aș fi spus că glumește, dar asta e realitatea acum avem păreri diferite față de majoritatea politicienilor.

Noi suntem concentrați pe competitivitate, randament, eficiență, de cele mai multe ori pe partea cealaltă se discuta despre birocrație și de multe ori cheltuirea irațională a banului public. Luptăm să facem o echipă, să facem lucrurile mai bine. Una e să fim în dezacord, și alta e să ne gândim că putem să mergem înapoi într-o lume care nu mai e a noastră. România – țară europeană. Înapoi nu mai mergem.

Companiile care sunt aici sunt companii care au pornit de la zero. Nu a existat o solicitare vreodată a unei firme românești serioasă de eliminare a competitorilor străini de pe piață. Ar fi în avantaj pentru piața românească să nu aibă competiție? Nu vom cere niciodată ca cineva administrativ să elimine competiția de pe piață.

Dacă vorbim de sprijinul financiar pentru finanțarea unei campanii, eu, personal, ca om de afaceri și majoritatea celor care sunt aici prezenți, noi lucrăm cu sute de mii de clienți, mesajul nostru comercial ne străduim să ajungă cât mai eficient posibil și cât mai puțin alterat către sute de mii de oameni, cam ceea ce se întâmplă și în zona politică.

Noi cunoaștem costurile normale de transmitere a peste 100 de milioane de postări într-o zi. Și estimăm că ce s-a cheltuit până acum depășește 50 de milioane de euro. Sunt zile în care, după calculele noastre simple, se cheltuie peste trei milioane de euro, doar pe postări. E netransparent. Eu, înainte de a vota, mi-aș dori să cunosc cine investește toate sumele acestea, pentru că trebuie să fim în cunoștință de cauză când votăm. Probabil că autoritățile române trebuie să divulge ce se întâmplă acolo și cine, pentru că altfel rămânem la părerea că pot exista oameni extrem de controversați care sunt în spatele acestor sume de bani. Aici nu există o părere, nu sunt alarmist, noi suntem oameni care construim, dar costurile de comunicare sunt clare.

Citește și: „Efectul Georgescu” destabilizează economia. Riscul: rate mari, pensii în pericol, investiții blocate. BNR se chinuie să mențină cursul

Mihai Marcu: În adolescență am fost în statul totalitar și mă uitam la Rusia să nu se prăbușească peste noi.

Aici suntem oameni care vrem să construim cu partenerii politici care se uită spre Vest. Avem antreprenori mari, dar în RBL sunt si sute de antreprenori mici care au credite, mici unități de producție și sunt cei mai suspuși vântului și mișcărilor piețelor.

E foarte important să avem bani europeni, am aflat zilele trecute că vom putea pleca fără să stăm la coadă la graniță. Avem nevoie de drumul spre vest.

În ce privește mersul economiei sigur că s-au mai făcut greșeli, dar asta se poate discuta și cu partenerii politici, să găsim soluții, dar e important să avem un singur drum, să mergem spre vestul Europei.

Pensiile, în România, care e țară suverană și apără dreptul de proprietate prin Constituție, garantează pensionarilor români că banii din pilonul doi sunt ai lor.

Felix Pătrașcu: Am construit 20 de ani de business, a întoarce la 180 de grade acest drum e peste puterile noastre de înțelegere, am lăsa deoparte tot ce am construit. Ăsta e mesajul pe care vreau să îl transmit, vedem roadele acestui drum, cum trăim acum nu vreau să le pierdem. Cel mai important e să nu pierdem aceste libertăți.

Elena Lasconi: Telefonul meu o să funcționeze și după ce o să ajung președintele tuturor românilor, ușa va fi deschisă, avem nevoie de experiența dvs, pentru a avea o economie și mai bună și de a reduce din cheltuielile inutile ale statului și de a lupta cu birocrația.

Îmi doresc o economie în care să se aducă mai mulți bani, să avem o Românie prosperă.

 

 

 

 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole