Antena 3 CNN Actualitate România e în pericol din cauza ciclonului şi a viiturilor. Digurile riscă să fie distruse, apa ar putea ajunge până la autostrada A2

România e în pericol din cauza ciclonului şi a viiturilor. Digurile riscă să fie distruse, apa ar putea ajunge până la autostrada A2

de Georgiana Iuzic    |   

Un nou ciclon se apropie de România. Furtuna puternică Ashley se va suprapune cu viitură de pe Dunăre. Acum, autoritățile sunt în alertă pentru că noua furtună s-ar putea să producă probleme în mai multe localități, mai ales acolo unde digurile de apărare sunt slăbite de la inundații anterioare, sau au fost deteriorate din cauza animalelor care au făcut găuri. Specialiștii de la Apele Române trag un semnal de alarmă și spun că în cazul unor debite de peste 15.000m³/s cum au fost și la inundațiile, de exemplu, din 2006, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi sub ape. Probleme similare sunt și în județele Teleorman Giurgiu și Dolj. 

Dunărea crește de la o zi la alta, iar viitura ar urma să ajungă în țara noastră pe 1 octombrie, atunci când debitul ar fi de 8.000m³/s, dublu față de normalul perioadei. Dacă până acum autoritățile dădeau asigurări că nu vor fi probleme, o nouă furtună care se apropie de țara noastră le de calculele peste cap. Este vorba despre un ciclon care traversează toată Europa de la vest la est și va ajunge și în țara noastră în acest weekend. Se estimează că vor fi ploi de 80l/m².

„Putem înregistra viituri importante mai ales în bazinul hidrografic Jiu, în bazinul hidrografic Olt și în bazinul hidrografic Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării. Monitorizăm cu atenție este legat de riscul crescut de inundații pe râurile mici din cele trei bazine hidrografice pe care le-am menționat mai devreme, unde cel mai probabil vom avea avertizări de cod portocaliu sau chiar de cod roşu", a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Digurile de apărare de pe cursul Dunării care sunt slăbite

„Situația este delicată, mai ales că sunt anumite diguri de apărare de pe cursul Dunării care sunt slăbite. În Giurgiu, digul care protejează localitatea Prund a fost ros de viezuri, iar digul care apără localitatea Islaz din Teleorman are două găuri. Lipsa de investiții și-a spus cuvântul și pe brațul Borcea, acolo unde digul nu poate face față unor debite de peste 15.000m³/s 

Apa are 18 la nivelul ăsta scăzut, când va veni la 8000-9000, va acoperi sacii. Dar dacă acel dig cedează s-ar putea să avem o surpriză. Adică autostrada A2 s-ar putea să fie sub apă la nivelele din 2006. La Islaz, acolo am prezentat, domnului ministru, faptul că la 13.500m³/s dacă ar fi fost prognozați și înregistrat, ar fi trebuit să ne retragem linia de apărare și să protejăm localitatea Islaz", a spus Sorin Rândaşu, director Situații de Urgenţă Apele Române. 

Și la Bistreț sunt probleme, acolo unde malurile de pământ pot fi distruse de râurile agitate. În 2006, digul din regiune s-a rupt și mai multe localități au fost inundate. Oamenii care stau în zonă își aduc aminte și acum prin ce au trecut în urmă cu 18 ani.

„Toată comuna a fost dezastru catastrofal", spune un localnic. 

„A fost dezastru, a fost apa mare peste tot, a intrat și prin școală peste drum", mai confirmă un alt localnic. 

Un raport recent al Curții de Conturi arată că jumătate dintre digurile și barajele din țară funcționează fără o autorizație de siguranță.

Europa este în alertă în așteptarea furtunii Ashley

Meteorologii au emis mai multe avertizări de Cod Roşu, Cod Galben şi Cod Portocaliu de ploi și vijelii, în Germania, Elveţia, Portugalia Franţa, Belgia, Luxemburg, dar şi nordul Italiei. 

Cod roşu şi portocaliu în Germania, acolo unde precipitațiile ar urma să depășesc depășească 60l/m² și chiar să ajungă la 100l/m² iar vântul să bată cu putere.

Cod Portocaliu va fi și în Elveția, unde va și ninge la altitudini ridicate, dar și în Portugalia, și în nordul Italiei, unde sunt aşteptate rafale de peste 90-120km/h.

Un Cod Galben a fost emis în Franța, Belgia și Luxemburg. În România, masa de aer polar ar urma să ajungă în acest weekend, când în unele zone precipitațiile ar putea depăși 100l/m².

Unda de viitură de pe sectorul românesc al Dunării se va produce pe 1 octombrie

Data de intrare în ţară a viiturii pe Dunăre s-a decalat pentru 1 octombrie şi va avea valoarea de 8.000 mc/s, ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei, a scris, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, Administraţia Naţioanală "Apele Române" (ANAR).

"Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt, astăzi, la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s) vor fi în creştere, ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură)", se arată în informare.

Reprezentanţii ANAR subliniază că se menţine monitorizarea strictă a nivelurilor şi a liniei de apărare de la Dunăre, iar dacă situaţia o va impune, formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici.

"Hidrologii de la nivelul celor şapte Administraţii Bazinale de Apă - Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău - Ialomiţa, Apele Române Prut - Bârlad şi Apele Romane Dobrogea - Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice. Au fost informaţi deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pentru a verifica sub-traversările la diguri, precum şi stadiul de funcţionare a staţiilor de pompare", notează sursa citată.

De asemenea, mii de saci, materiale şi utilaje au fost aduse aproape de sectorul românesc al Dunării, fiind, în acelaşi timp, inspectaţi la pas cei 1.100 km de diguri din administrare, precum şi punctele vulnerabile care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile