Antena 3 CNN Life Travel România, destinație importantă pe harta cafenelelor istorice

România, destinație importantă pe harta cafenelelor istorice

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 13:10 12 Dec 2023 Modificat la 13:10 12 Dec 2023

Ruta Cafenelelor Istorice este tutelată de Consiliul Europei, pentru a pune în valoare unele dintre cele mai vechi și valoroase cafenele care atrag turiștii din întreaga lume. Deocamdată sunt doar cafenele din Transilvania în această rețea europeană. Cei care doresc să se bucure de atmosfera de muzeu interactiv a acestora pot face și un tur dedicat acestui proiect, care include mai multe destinații turistice. Recent, în circuit au fost incluse două cafenele istorice din Cluj.

Ruta Cafenelelor Istorice promovează turismul prin cultură, gastronomie și patrimoniul istoric european. „Pentru a fi admise în această rețea exclusivistă, cafenelele trebuie să funcționeze în clădiri vechi de cel puțin un secol și să aibă meniuri legate de istoria regiunii în care se află”, a explicat Arnold Klingeis, desemnat ambasador al Rutei Cafenelelor Istorice în România.

Pe urmele lui Dracula, din romanul lui Bram Stoker

Una dintre cele două cafenele este în incinta Hotelului Transilvania. „Hotel Royale” din Klausenburg – descris de Bram Stoker în romanul de ficțiune „Dracula” - există în România. Este „Hotel Transilvania” din Cluj, conform istoricilor care au cercetat trecutul acestui loc. Cu mai bine de un secol în urmă, hotelul se numea „Regina Angliei”, fiind locul descris de scriitor, în legătură cu personajul Johnathan Harker, care se cazează aici, în drumul lui spre castelul contelui Dracula – identificat ca fiind Castelul Bran, în imaginația autorului. Istoria hotelului începe cu 500 de ani în urmă, actuala clădire fiind ridicată pe locul unui vechi han care păstrează și astăzi ceva din atmosfera specifică locului unde se opreau, pentru odihnă, călătorii.

Cea de-a doua cafenea intrată recent în rețea este la Chios Social Lounge, clădire istorică de lângă Parcul Mare - sau Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, așa cum a fost numit după 1989 – din centrul Clujului. Este unul dintre primele parcuri urbane din Europa Centrală și vechi de peste 180 de ani. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor 1830, denumit inițial Népkert (Grădina Poporului), iar 40 de ani mai târziu a fost amenajat lacul din mijlocul lui, în fața clădirii Chios,.

Chios Social Lounge, Chioșcul (sau Cazinoul) și Fântâna Arteziană din spatele Chioșcului (spre Pavilionul de Patinaj) alcătuiesc un complex construit în stil eclectic, stilul la modă spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când au fost construite cele mai multe dintre clădirile emblematice pentru arhitectura clujeană, fiind pe lista monumentelor istorice, din anul 2010. Cafeneaua Chios a funcționat până în anii 60, la parterul clădirii.

Din circuit mai fac parte și cafeneaua Palatului Brukenthal din Arvig și Pardon Café (strada Cetății, Sibiu), legate printr-un circuit turistic de cele din Cluj. Ideea acestui demers a pornit de la faptul că reprezentanții instituțiilor care au dus la apogeul culturii europene după secolul al XV-lea, oameni ai Literelor, Artelor și Politicii, frecventau cafenelele bătrânului continent, unde puteau schimba liber opinii, se puteau inspira și puteau crea. Pe 7 decembrie, Arnold Klingeis, ambasadorul rutei europene în România, a lansat primul traseu cultural și turistic de promovare a țării noastre, „European Cultural Routes – Winter Experience in Romania by Historic Cafés Route”.

Cafenelele Istorice contribuie la promovarea culturii și la dezvoltarea urbană. În plus, Cafenelele Istorice, ca monumente ale patrimoniului cultural viu, susțin tradițiile culturii cafelei, băuturilor tradiționale și băuturilor alcoolice, dar și consumul de produse tradiționale locale și păstrarea practicilor vechi de fabricare a berii.

 

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole