Antena 3 CNN Be EU Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu: "Provocarea României este legată de gestionarea deşeurilor"

Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu: "Provocarea României este legată de gestionarea deşeurilor"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:21 24 Feb 2024 Modificat la 10:21 24 Feb 2024

România nu reuşeşte să gestioneze problema gunoiului. Tocmai de accea acum trebuie să plătească o amendă de 1,5 milioane de euro şi câte 600 de euro pe zi penalităţi până când găseşte şi aplică soluţiile potrivite. 

Această situație vine după ce, încă din 2018, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat nerespectarea obligațiilor de către România privind oprirea depozitării deșeurilor și închiderea depozitelor de deșeuri neautorizate. 

Subiectul a fost discutat cu comisarul european pentru Mediu în emisiunea Be EU, cu Sabina Iosub.

Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu, spune că România are cea mai proastă situaţie din UE în ceea ce priveşte reciclarea plasticelor.

"În acest moment, dacă privim cifrele legate de felul în care se descurcă România, putem spune că are cea mai proastă situaţie din UE, în ceea ce priveşte reciclarea plasticelor, cifrele aici fiind cele mai mici. La fel şi în cazul felului în care gestionează gunoiul menajer. 

Este prima dată, de când România este membră UE, când un tribunal a dat o amendă României şi acum ţara dumneavoastră trebuie să plătească pentru că nu respectă directivele de administrare a deşeurilor. 

Este o chestiune foarte importantă pe care România trebuie s-o rezolve, pentru că poluarea pune o mare presiune asupra mediului, dar vorbim şi de oportunităţi ratate, pentru că multe ţări europene care reciclează au o economie circulară care înfloreşte, iar eu chiar sper că România nu va rata această oportunitate şi sper că putem colabora cumva pentru a evita procedurile de infringement şi amenzile, pentru că sunt foarte sigur că aveţi multe domenii în care să cheltuiţi bani contribuabililor", a spus el la Antena 3 CNN.
 

România, pe ultimul loc în UE la producţia şi reciclarea deşeurilor municipale

Românii au fost în 2022, la fel ca şi în 2021, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producţia de deşeuri municipale, dar şi în ceea ce priveşte reciclarea acestora, conform datelor publicate de Eurostat.

Astfel, în 2022, o persoană din Uniunea Europeană a produs, în medie, o cantitate de 513 kilograme de deşeuri municipale, cu 19 kilograme sau 4% mai puţin decât în 2021 (532 de kilograme), dar cu 46 de kilograme mai mult decât în 1995 (467 de kilograme).

Cantitatea de deşeuri municipale variază foarte mult între statele membre UE. În 2022, "campioni" la producţia de deşeuri municipale în UE sunt austriecii (827 de kilograme per persoană) şi danezii (787 de kilograme). La polul opus sunt românii care în 2022 au produs "doar" 301 de kilograme de de deşeuri municipale per cap de locuitor, uşor în scădere faţă de cele 302 kilograme de deşeuri municipale/cap de locuitor produse în 2021.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole