Potrivit unei analize recente, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar, dar și rostogolirea datoriei vechi ce vine la plată, poate ajunge, pentru acest an, la un nivel record, posibil chiar aproape de 36 de miliarde de euro.
Statul Român ar trebui să se încadreze în acest moment într-un deficit de 4,4 procente, însă, Guvernul ar vrea să renegocieze cu Comisia Europeană, un prag mai mare pentru acest deficit bugetar.
Se iau în calcul mai multe variante:
Ministerul Finanțelor a planificat, în luna august 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
Suma totală, de 5,245 miliarde de lei, este cu 645 milioane lei mai mare față de cea care a fost programată în iulie, de 4,6 de miliarde lei, și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, în data de 17 august va fi organizată licitație pentru o emisiune de certificate cu discont, în sumă de 300 milioane lei, cu scadența în 28 februarie 2024.
De asemenea, pe parcursul lunii august vor fi lansate nouă emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,3 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.
Astfel, au fost programate licitații pentru o emisiune de obligațiuni de 300 milioane lei în data de 3 august, și pentru opt emisiuni de 500 milioane lei în zilele de 3 august, 7 august, 10 august, 17 august, 21 august, 24 august, 28 august și 31 august.
Asta în condițiile în care datoria publică a României a depășit 50%
Potrivit legii, acum guvernul este obligat să prezinte public și să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea acesteia.
Programul trebuie să cuprindă și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.
Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.