Bolnavii și medicii care îi tratează au ajuns că cerșească pentru fiecare picătură. În fiecare zi, în țara noastră, este nevoie de 836 de litri de sânge.
Centrele de transfuzie colectează zilnic undeva la jumătate, aprox. 400 – 500 de litri de sânge, pentru fiecare zi. Astfel, se ajunge la amânarea unor intervenții, tratarea în special a urgențelor, iar aici e grav pentru că alte boli, alte operații se amână din ce în ce mai mult.
De mai bine de un an de zile timpul se măsoară cu picătura de sânge, cu picătura de viață. La secțiile Institutului Fundeni, zeci de pacienți cu boli grave așteaptă în fiecare minut salvarea.
"În anul 2020, deși numărul total de pacienți a fost cu 40% mai mic decât în 2019, numărul pacienților care au necesitat transfuzii sangvine, deci al pacienților cu forme grave de boală a fost redus doar cu 20%, iar numărul total de unități de sânge transfuzate a fost cu doar 2% mai mic ca în 2019", a explicat Ana Coliță, managerul Institutului Fundeni, la Antena 3.
În toate spitalele din țară, nevoie de sânge a fost la fel de mare ca într-un an obișnuit, dar pandemia i-a ținut pe români departe de centrele de transfuzii, de frica infectării.
În multe județe din țară, numărul donatorilor s-a înjumătățit față de anul 2019.
Numai la Institutul Fundeni, zilnic, între 60 și 80 de pacienți au nevoie urgență de sângele care să îi țină în viață. România se află pe ultimul loc în Europa la donarea de sânge, iar anul trecut doar 66% dintre cei care au avut nevoie de transfuzie au și primit.