Întrebat dacă poate face România faţă unor noi taxe, Bogdan Mugescu, analist economic spus:
"Până la creșterea de taxe cred că actualii guvernanţi ar trebui să se gândească la câteva măsuri pe care le au foarte ușor la îndemnă.
În primul rând ştim că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea TVA-ului. Deci până să ne gândim să mărim alte taxe ar trebui să ne gândim să le colectăm pe cele deja existente.
"România are măsuri la îndemână"
Faptul că la TVA suntem pe ultimul loc în UE ne arată că acest grad de 30% pe care îl colectăm din TVA, practic 1 din 3 lei din TVA-ul din România care se colectează la buget. Asta este prima măsură la îndemână".
"Ştim deja că impozitul pe venit în proporție de peste 70% se duce către autorităţile locale.
Prin urmare se duce în zona de investiții sau în zona de cheltuieli pe care autorităţile locale le fac. O creştere generală a taxelor nu cred că este un lucru bun.
A discuta iarăși într-o perioadă în care economia este afectată de o măsură de creştere absolută a taxelor ar fi o măsură prociclică.
Atunci când scădeau taxele, când economia creștea se spunea că nu e bine că e o măsură prociclică.
La fel atunci când economia scade, creșterea taxelor, la fel, este o măsură prociclică.
Iar aceste măsuri care vin deja să accelereze tendințele deja instalate în economie nu sunt bune", a mai spus şi Dan Manolescu, preşedinte Camera Consultanților Fiscali.
"Trebuie să găsim soluţii prin care să reducem impozitarea pe muncă"
"Mie nu mi se pare că munca este subimpozitată în România. Mi se pare că este impozitată oarecum sus în momentul de faţă.
Trecem printr-o criză inflaționistă, de creştere a preţurilor extrem de mare pe care o simte toată populaţia României, iar în aceste condiţii părerea mea personală este că Guvernul şi noi toţi, politicienii trebuie să găsim soluţii prin care să reducem impozitarea pe muncă pentru a putea păstra locurile de muncă existente în momentul de faţă în România.
Aproximativ 42% din salariu merge la impozit", spune Tusor Polak, fost secretar de stat ministerul Muncii.
"România pierde dacă se aplică un impozit progresiv"
"România pierde dacă se aplică un impozit progresiv. Pentru că îşi pierde atractivitatea ca referința pentru investitorii străini şi pentru mediu investițional în general. Nu numai că nu vor mai veni bani în ţară, dar vor pleca bani din ţară", a mai spus George Vulcănescu, analist economic.