Antena 3 CNN Externe România, contre cu Rusia din cauza unui monument inaugurat la Chișinău, dedicat armatei române

România, contre cu Rusia din cauza unui monument inaugurat la Chișinău, dedicat armatei române

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 16:19 30 Oct 2021 Modificat la 16:19 30 Oct 2021

Monumentul, dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial, denumit „Cișmeaua general George P. Ion” din Chișinău a fost reinaugurat și sfințit la data de 25 octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a criticat în termeni duri inițiativa. Reprezentanții acesteia au publicat pe Facebook un mesaj în care își exprimă dezacordul.

”Cinismul adepților revanșismului istoric nu cunoaște limite. Simbolul prieteniei ruso-române în primului război mondial de la Chișinău a fost transformat în

Ministaerul Afacerilor Externe a reacționat. Instituția a publicat o precizare de presă pe site-ul oficial.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă dezacordul ferm față de poziția Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie 2021, de Ziua Armatei Române, reinaugurării și sfințirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Razboi Mondial – „Cișmeaua general George P. Ion” din Chișinău. MAE român notează cu regret insistența MAE al Federației Ruse de a întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice și de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice.”

”MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării și sfințirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile în care există o practică internațională clară și consolidată cu privire la monumentele de război și comemorarea tuturor soldaților căzuți la datorie,” a adăugat instituția, care i-a tranmis omoloagei sale rusești să lase problemele istorice pe mâna istoricilor: ”MAE face un nou apel la MAE al Federației Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole