Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, l-a primit joi pe ambasadorul Republicii Austria, Gerhard Reiweger, şi a vorbit cu acesta inclusiv despre continuarea proiectului european, în contextul Brexit.
Ambele părţi au exprimat deschiderea pentru aprofundarea cooperării în vederea asigurării unor Preşedinţii de succes ale Consiliului UE pentru Austria (semestrul II al anului 2018) şi România (semestrul I al anului 2019), arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES.
Ministrul delegat a reiterat determinarea autorităţilor române "de a îndeplini acest mandat de o manieră constructivă, într-o strânsă relaţie cu statele membre şi instituţiile europene. În acelaşi context, a fost evocată importanţa majoră a acestui proiect pentru întreaga societate românească, având în vedere beneficiile pe care le generează, inclusiv în sfera investiţiilor, comerţului şi turismului, arată MAE.
Ana Birchall a apreciat colaborarea cu Austria la nivelul agendei europene ca fiind una substanţială, plecând de la interesele comune ale celor două state, axate, în principal, pe necesitatea menţinerii unei Uniuni Europene competitive, sigure şi cu un nivel crescut de coeziune, mai ales în contextul provocărilor actuale.
În acest sens, ea a subliniat faptul că dezbaterile privind viitorul Uniunii şi relaţia cu Marea Britanie în contextul Brexit trebuie să plece de la premisa că proiectul european este indispensabil pentru toţi membrii săi, iar valorile şi principiile fundamentale sunt solide şi indivizibile. Aceasta a reiterat importanţa unor abordări unitare, pragmatice şi constructive, în cadrul unor formate incluzive de discuţii, în perspectiva pregătirilor pentru cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, dar şi a viitorului proces de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniune.
Demnitarul român a reafirmat, de asemenea, caracterul esenţial al integrităţii Pieţei Unice pentru dezvoltarea economică şi socială a UE şi a statelor sale membre. Ana Birchall a subliniat importanţa respectării libertăţilor fundamentale, inclusiv privind libera circulaţie a forţei de muncă şi a serviciilor, precizează sursa citată.
Totodată, ea a reiterat importanţa consolidării securităţii cetăţenilor europeni, inclusiv prin măsuri care vizează protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Ana Birchall a reafirmat sprijinul României pentru eforturile comune ale UE de gestionare a migraţiei şi a subliniat importanţa continuării discuţiilor la nivelul UE pentru identificarea celor mai eficiente soluţii în domeniul migraţiei şi azilului. Partea română a evocat necesitatea consolidării cooperării cu partenerii externi, state de origine şi de tranzit, care să permită formularea de soluţii durabile la cauzele profunde ale migraţiei.
Cu privire la Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării (SUERD), iniţiată în 2008 de România şi Austria, a fost subliniată importanţa unei mai bune comunicări publice, inclusiv de la nivel ministerial, cu privire la impactul pozitiv al proiectelor demarate sub egida acesteia în plan regional.
În cadrul întrevederii, Gerhard Reiweger a evocat perspectiva efectuării de către demnitarul român a unei vizite în Austria, în perioada imediat următoare, dedicată coordonării pregătirilor celor două ţări pentru preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE, mai precizează comunicatul MAE.