Potrivit datelor, ţara noastră a angajat în 2023, în fiecare zi, 38 de noi bugetari. În aceste condiţii, aparatul bugetar din România a ajuns în fruntea clasamentului europen. România are al patrulea cel mai mare cost cu aparatul bugetar.
Concret, ţara noastră este depășită la procentul acordat cheltuielilor salariale ale bugetarilor doar de trei țări considerate "paradis fiscal": Cipru, Malta și Irlanda.
În România, 22,2% din veniturile încasate de stat merg la plata salariilor bugetarilor. La polul opus, ţările care au cele mai puţine cheltuieli cu bugetarii sunt Cehia, Spania sau Germania.
Culmea, în anul 2023, anul în care Guvernul a spus că nu face angajări la stat, atunci când ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante a fost "înghețată", aparatul bugetar a crescut cu 14.000 de oameni, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România este de peste 1,3 milioane de angajaţi. Cei mai mulţi sunt angajaţi în Administraţia Publică Locală, urmează profesorii şi, ulterior, angajaţii din Ministerul Afacerilor interne şi în Apărare.
Tot mai mulţi bugetari însă sunt nemulţumiţi de salarii. Încă de anul trecut mii de angajaţi de la stat au ieşit în stradă nemulţumiţi de venituri, iar acţiunile de protest au avut şi soluţii.
În urma grevelelor profesorii, polițiștii, sindicatele din sănătate și magistrații au obţinut creşteri salariale. Asta, în timp ce lucrătorii de la Poșta Română și angajații muzeelor sunt în prezent în proteste pentru a obține măriri salariale.
Chetuielile cu bugetarii au explodat însă de la an la an. Mai exact, cheltuiala cu salariile bugetarilor a crescut cu nu mai puţin de 10 ori în ultimii 20 de ani.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, dacă în 2004 spre exemplu, statul român plătea puţin peste 15 miliarde de lei cu salariile bugetarilor, cifrele au crescut exponenţial. În 2014 au ajuns la aproape 50 de miliarde de lei, iar anul acesta vor fi alocate nu mai puţin de 145,5 miliarde de lei.
Pentru anul acesta bugetul guvernului Ciolacu include un procent de creștere a salariilor de 11%. După primele 3 luni ale anului, cheltuielile aproape că s-au dublat, ajungând la 20%.