Românii plătesc mult mai mult pentru benzină şi motorină decât ţările care nu au niciun strop de resurse de petrol.
Asta pentru că preţul de bază al carburanţilor s-a menţinut peste media europeană anul trecut, deşi în alte state scăderea a fost una accelerată.
Cotaţia petrolului a scăzut spectaculos în ultima perioadă. Chiar şi aşa, România are printre cele mai mari preţuri ale carburanţilor, fără taxe, în toată Uniunea Europeană. Vorbim aici de o diferenţă de cinci eurocenţi faţă de media comunitară, care este de 0,41 euro/litru. În România, acest preţ ajunge la 0,46 euro/litru. Asta înseamnă că doar şase state comercializează benzină mai scumpă decât ţara noastră.
Alte 21 de ţări au preţuri mult mai mici, chiar dacă unele dintre ele nu au nicio resursă de petrol, spre deosebire de România. De exemplu, în Austria, ţară dependentă de petrol, preţul unui litru de benzină fără taxe este de 0,41 euro, adică exact cât media europeană. În cazul unei alte ţări, Slovacia, vorbim despre un preţ de 0,40 euro/litru, în timp ce benzina cea mai ieftină se găseşte în Marea Britanie, unde costă 0,36 euro/litru.
În cazul motorinei, situaţia este aceeaşi. Media preţurilor fără taxe în Uniunea Europeană este de 0,39 de euro/litru, iar în România ajunge la 0,44 euro/litru. Doar în opt state, preţul fără taxe al motorinei îl depăşeşte pe cel din România. În alte 19 ţări, este mai mic, aşa cum se întâmplă în Olanda, unde un litru costă 0,39 de euro, în timp ce francezii plătesc 0,36 euro/litru iar slovenii 0,35 euro pe litru.
În vara anului trecut, preţul fără taxe al carburanţilor vânduţi în România era apropiat de media europeană. Dacă preţul de bază ar fi fost menţinut cel puţin la media europeană, carburanţii din ţara noastră ar fi fost mult mai ieftini astăzi.