Antena 3 CNN Life Sănătate Cod roşu de caniculă în România. Sfaturile specialiştilor pentru a face faţă căldurii excesive

Cod roşu de caniculă în România. Sfaturile specialiştilor pentru a face faţă căldurii excesive

Andreea Borboros
3 minute de citit Publicat la 11:41 23 Iun 2021 Modificat la 13:18 23 Iun 2021

Canicula loveşte România în plin. Urmează trei zile de căldură şi disconfort termic.

Este primul cod roşu de caniculă din acest an. Urmează zile cu 39 de grade la umbră.

Astfel, în Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare temperaturile vor depăşi 37-39 de grade Celsius. 

În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Judeţul Timiş, sub cod portocaliu de vreme caniculară, cel puțin până joi

În Banat, sunt prognozate maxime care la nivelul regiunii vor fi în medie de 32-34 de grade, posibil ușor mai scăzute în jurul datei de 1 iulie și minime, în general, de 16-18 grade Celsius.

În primele zile ale intervalului, probabilitatea de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în zonele submontane.

Din 25 iunie, astfel de fenomene se vor semnala, mai ales în timpul după-amiezilor, iar local vor fi posibile cantități de apă însemnate.

Meteorologii susţin că la Timişoara astfel de temperaturi ridicate pentru luna Iunie nu s-au mai înregistrat din anul 1938.

Cât de periculoase sunt razele soarelui pentru piele

"Trebuie să ne protejăm fără îndoială, pentru că avem tipuri diferite de tegument şi avem o genetică diferită. Cred foarte mult în protecţia mecanică, în portul hainelor de culoare deschisă, în aplicarea agentului ecran, aplicarea produselor de fotoprotecţie corect, reaplicarea acestora, în evitarea efectelor agresiunii solare, sau ale agresiunii clinice care variază de la arsurile solare, până la îmbătrânirea cutanată şi riscul pentru cancer cutanat provenit din celulele din epidermă.

Vorbim despre două tipuri de expunere, despre expunerea de zi cu zi şi despre expunerea recreaţională, activităţi de exterior sau bronzare la mare, pigmentară dobândită. Dacă noi ieşim din casă şi ne îndreptăm să spunem către serviciu, atunci este obligatoriu să aplicăm crema de fotoprotecţie şi să avem şapcă, pălărie, ochelari de soare, pentru că riscurile sunt, nu la fel de importante în termeni de expunere ca durată de timp. dar la fel de grave potenţiale pe o bază preexistentă genetic, sau în funcţie de tipul de piele deschis sau închis.

Ce riscăm dacă nu ne protejăm pielea în zilele toride

Reacţii adverse imediate, arsura solară. Noi o numim actinită, cu varianta insolaţie care reprezintă o eliberare de interleukină 6, de proteină particulară, apoi reacţii pe termen mediu şi lung, îmbătrânirea cutanată accelerată, pentru că altfel, orice tegument îmbătrâneşte şi cronologic, precum şi, s-a dovedit clar o participare a radiaţiilor ultraviolete B şi A, în riscul de cancer cutanat provenit din epiderm, nu la toţi oamenii, ci doar pe un fond preexistent genetic. Hidratarea e foarte importantă şi aplicarea unor produse de fotoprotecţie, de provenienţă certă, de la firme bune", a precizat la Antena 3, Olga Simionescu, dermatolog.

Recomandări DSU. Cum să ne protejăm de caniculă

În aceste condiții, Departamentul pentru Situații de Urgență face recomandări populației, pentru a se proteja de caniculă:

"Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice)

Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00

Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare

Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici)

Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică

Evitați băuturile ce conțin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare

Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală

Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie

Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme

Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră

Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului.

Este foarte util ca în perioada caniculara să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător", se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii DSU.

Citiţi şi: Cod roșu de caniculă. Maximele vor ajunge până la 41 de grade Celsius
 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole