Campania "România Boală Lungă inițiată de Antena3, poartă sigla Cetățeanului C, care face o radiografie amănunțită sistemului de sănătate din România. Într-un demers jurnalistic de excepție, campania va cuprinde o serie de reportaje, realizate de Cristi Popovici, invitat miercuri la rublica Eroul Zilei, prezentată de Nadina Câmpean.
Ştim că sunt sate întregi în care medicii nu ajung niciodată sau ajung o dată pe lună. Sunt români care sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri pentru o consultaţie medicală. Vorbim despre oameni la care nu se gândeşte, în general, nimeni şi care sunt lăsaţi în voia sorţii.
Invitat la rubrica Eroul Zilei, Cristi Popovici a povestit despre situația medicilor de familie din România, în special în mediul rural, acolo unde autoritățile au neglijat de multe ori crearea unui mediu propice actului medical de calitate.
Autoritățile centrale și-au dat seama că prin medicii de familie pot controla lupta cu pandemia
"Au trecut 3 decenii de când nimeni nu s-a gândit cum ar trebui gestionată această situație. Iată ajungem în 2020 să avem prea puțini medici care să lupte împotriva COVID-19 . Vorbim în mod special de medicii din mediul rural.
Sunt peste 300 de localități în toată țară fără niciun medic de familie", a amintit Cristi Popovici
Cetățeanul C: Bunicii noștri trebuie să plătească vecini care să îi ducă în comunele alăturate pentru a-și face un banal consult
Jurnalistul Cristi Popovici a povestit cum mulți dintre cei care doresc un consult dar nu au medic de familie în localitate, așteaptă că un doctor să vină 3-4 ore, o singură zi pe săptămâna. Tot el susține că mulți români încă se tratează singuri acasă, cu ceaiuri și alte remedii naturiste.
"Multe dispensare arată ca atunci când eram noi copii, sau atunci când erau bunicii noștri copii. Ne plângem că nu vin medicii la țară dar nici nu le oferim condiții. Sunt primari cărora efectiv nu le pasă de ce înseamnă actul medical la țară. Îi lasă pe medici să să chinuie în cabinetele acelea vechi, fără curent, fără apă."