Antena 3 CNN Români care dezvoltă România România asigură consumul de gaze al Republicii Moldova

România asigură consumul de gaze al Republicii Moldova

Ioana Dobre
5 minute de citit Publicat la 10:00 25 Dec 2024 Modificat la 10:00 25 Dec 2024

Într-o perioadă extrem de complicată şi politic şi economic, o companie românească a reuşit să sprijine Republica Moldova în asigurarea aprovizionării cu gaze naturale pentru ca aceasta să își reducă dependența de gazul rusesc. După ce anul trecut a preluat operarea Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova cu ajutorul unor investiţii de aproape o jumătate de miliard de euro, Transgaz a racordat gazoductele moldoveneşti la cele româneşti.

Ion Sterian, Director general, Transgaz: De anul trecut din septembrie am preluat integral în operare şi sistemul de transport din Republica Moldova de la compania care are ca acţionar majoritar Gazprom şi am reuşit ca Republica Moldova să reducă dependenţa total de gazul rusesc. Este foarte important pentru ei că au scăpat de gazul rusesc şi acum sunt racordaţi la toate sursele de gaze de pe tot globul prin  infrastructura de transport din România. România prin intermediul Transgaz a investit peste 475 de milioane de euro pe teritoriul României şi pe teritoriul Republicii Moldova. Consumul integral al Republicii Moldova îl putem asigura. Republica Moldova, prin compania la care Transgaz este proprietar, Vestmoldtransgaz, e membră în memorandumul pe coridorul vertical.”

Proiectele de infrastructură de gaze construite atât pe teritoriul Republicii Moldova cât şi în România sunt unele de anvergură. Directorul companiei naţionale Transgaz, împreună cu echipa sa au reuşit finalizarea în 2021 a gazoductului Ungheni – Chişinău.

Ion Sterian, Director general, Transgaz: Pe partea din România am construit gazoductul de la Oneşti – Gherăieşti – Leţcani, zona Iaşiului care s-a racordat cu interconectorul Iaşi – Leţcani – Ungheni care a fost construit şi inaugurat în 2014 o conductă de 34 de kilometri la data respectivă, şi încă două staţii de comprimare de la Oneşti şi Gherăieşti şi consumul integral al Republicii Moldova îl putem asigura.

Coridorul Vertical de transport al gazelor este un proiect regional ce se va întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri și va facilita fluxul gazelor naturale dinspre sud spre nord și invers. Proiectul are ca obiectiv principal întărirea securității energetice în Europa Centrală și de Sud-Est. Practic, coridorul va asigura surse diversificate de import și va contribui la securitatea în aprovizionarea cu gaze a Europei la prețuri competitive pentru energie.

Ion Sterian, Director general, Transgaz: „Acest concept a fost lansat de mine și colegii din Transgaz încă din 2016. Și am reușit să fie recunoscut, după ani și ani de zile, de Comisia Europeană, de Guvernul American. Acest coridor reduce total dependența de gazul rusesc, pentru țările din Balcani, estul și centrul Europei. Proiectul presupune conectarea terminalelor de LNG din Grecia de la Revithoussa, Alexandroupolis care în octombrie a fost pus în funcţiune. Un terminal Alexandroupolis de circa 5,5 miliarde de metri cubi, cel de la Revithoussa ajungând de la 2 la 7 miliarde de metri cubi ar mări capacitatea la 10 miliarde de metri cubi. Conectarea sistemului de transport din Grecia prin interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria, Komotini – Stara Zagora. Infrastructura de transport din Bulgaria pe coridorul transbalcanic de la Kardam la Negru Vodă. Mai departe în Republica Moldova care sunt membre ale memorandumului pe coridor, memorandum care s-a semnat anul acesta pe 19 ianuarie la Atena.

În plan intern, eforturile companiei au fost să asigure necesarul de gaz al României, mai ales că începe sezonul rece. Mare parte a investițiilor companiei e dedicată acestui scop: peste 700 de kilometri de conductă în diferite stadii de execuție în acest moment și un total de peste un miliard și jumătate de euro în ultimii 7 ani.

Ion Sterian, Director general, Transgaz: „Nu prevăd să importăm gaz. Numai într-o situație, ținând cont și de contextul actual, război la graniță, România e de anul ăsta în siguranță. Deocamdată la consumul pe care îl avem, la productia interna şi la gazele pe care le avem înmagazinate în România şi prin investiţiile care s-au făcut de către DEPOGAZ prin mărirea capacităţiii de extracţie a gazelor înmagazinate, nu prevăd să fie vreo problemă pentru care România să apeleze la importul gazelor.

Iar planul pentru viitor este la fel de ambițios, un program de dezvoltare în următorul deceniu, de peste 9,2 miliarde euro, astfel încât alimentarea cu gaz să fie disponibilă oriunde în România.

Ion Sterian, Director general, Transgaz: „Pentru la anul cel mai important e să finalizăm acest gazoduct care azi este la un grad de execuție de peste 80% și începerea lucrărilor de execuției la gazoductul Jupa, Caransebeș și Băile Herculane, Orșova, un gazoduct de 180 de kilometri. Anul acesta pentru siguranţa României am depăşit 80% din implementarea gazoductului care preia gazele din Marea Neagră de la Tuzla la Podişor. La Podişor e staţia de comprimare a infrastructurii de gaze din România. De aici pleacă gazele pe coridorul BRUA către Ungaria, Slovacia şi mai departe din Slovacia pot să ajungă în Austria, Bavaria, Cehia. Partea memorandumului pe coridorul vertical e şi operatorul de transport din Ungaria şi operatorul de transport din Slovacia.

Racordarea gospodăriilor la gaze naturale este, de asemenea, o prioritate pentru compania naţională Transgaz.

Ion Sterian, Director general, Transgaz: „Avem proiecte şi pe sustenabilitate. Toate aceste investitii duc la creşterea calităţii vieţii locuitorilor României. Prin racordarea UAT-urilor la infrastructura de transport gaze. Sunt multe investiţii care sunt acum în faza de semnare a ordinului de începere a lucrărilor de exemplu gazoductul de la Gherceşti de lângă Craiova la Jitaru circa 90 de kilometri unde toate UAT-eurile vor fi racordate şi deja s-au emis ATR-urile, ATR-urile fiind avizele tehnice de racordare, vor beneficia de gaze toate localităţile. Localităţile beneficiază în acelaşi timp, pentru reţeaua de distribuţie de gaze, de fonduri substanţiale din programul Anghel Saligny” şi noi lucrăm pentru extinderea sistemului naţional de transport. Acest gazoduct, de la Jitaru la Gherceşti, de 90 de kilometri în afara racordării localităţilor coroborat cu investiţiile celor de la DEPOGAZ de mărire a capacităţii de înmagazinare a facilităţii de la Gherceşti e pentru a asigura securitatea în aprovizionarea cu gaze a României indiferent de situaţie. Anul viitor până la sfârşitul lunii iunie alt gazoduct de la Bacia, jud Alba până la Minitia-Deva de 52 de kilometri care va alimenta centrala electrică pe gaze şi cogenerare de 1700 MW de la Mintia, o investiţie la care văd că se lucrează şi au un termen de finalizare la sfârşitul lui 2026. Dar pe acest gazoduct, că vorbim despre sustenabilitate, nu va fi o conductă dedicată pentru Mintia, se vor racorda şi toate UAT-urile pe care le traversează gazoductul. Ce înseamnă gazul astăzi comparativ cu cărbunele sau lemnul pentru încălzirea locuinţelor. Dacă o gospodărie care nu e racordată la gaze are 2 tone de bioxid de carbon practic se reduce cu 50%.

Transgaz este prima companie de profil din Europa care are o strategie de decarbonizare, finanţată printr-un grant de 300 mii euro de la Banca Europeană de Investiţii.

· Compania a preluat operatorul moldovenesc de gaz şi a racordat conductele din cele 2 ţări

· Coridorul Vertical de transport al gazelor este un proiect ce  se va întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri

· O locuinţă alimentată cu gaz, este mai puţin poluantă decât în cazul în care se încălzeşte cu păcură

Citește mai multe din Români care dezvoltă România
» Citește mai multe din Români care dezvoltă România
TOP articole