Antena 3 CNN Actualitate România ar putea avea încă o zi de sărbătoare națională

România ar putea avea încă o zi de sărbătoare națională

2 minute de citit Publicat la 19:01 28 Feb 2017 Modificat la 19:01 28 Feb 2017

Deputaţii Comisiei de cultură au votat, marţi, în unanimitate, în favoarea proiectului de lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională, iniţiat de deputatul PMP Eugen Tomac. 

Iniţiatorul, prezent la şedinţă, a arătat că ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. 

"Mi s-a părut absolut firesc ca odată ce ne apropiem de marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire să acordăm şi să dăm un semnal politic şi un gest politic cu o anumită încărcătură acestei zile, pentru că ziua de 27 martie reprezintă de fapt primul pas spre Marea Unire din 1918, Basarabia fiind prima provincie care a făcut pasul spre reîntregirea ţării. Şi cred că în contextul actual se impune să accelerăm această procedură, pentru că inclusiv în această lună vom marca cei 99 de ani de la Unire", a argumentat Eugen Tomac. 

Potrivit acestuia, dincolo de discuţiile politice interne, un astfel de mesaj din partea politicienilor trebuie să se bucure de o acţiune unitară. 

Secretarul de stat din Ministerul Culturii Alexandru Oprean a arătat că actualul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, a susţinut, în mandatul anterior, acest proiect legislativ, "ceea ce face acum". 

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a precizat că nu există niciun reproş la adresa proiectului de lege din partea Consiliului Legislativ. "Am un punct de vedere personal - ar fi strigător la cer ca Parlamentul să se opună la o astfel de iniţiativă", a spus el. 

"Basarabia nu este parte a Romaniei. Nu ar fi mai larg să sărbătorim basarabenii de pretutindeni decât o zonă care nu mai este acum a României?", a intervenit deputatul USR Iulian Bulai. 

"Domnul deputat a ridicat problema dacă nu ar fi oportun să se instituie o zi a basarabenilor. Sigur că e un subiect care poate fi discutat şi de cei care doresc să promoveze un asemenea subiect. Cu riscuri multiple şi cu multe subtilităţi, o pot face. Eu vreau să pun în valoare un eveniment istoric care s-a produs acum 99 de ani, într-un context extrem de delicat şi care vizează un teritoriu românesc unde peste 85% din populaţie şi astăzi vorbeşte limba română, unde majoritatea populaţiei studiază în şcoli în limba română şi, pentru că avem în faţă două realităţi istorice pe care trebuie să le judecăm cu sânge rece şi fără patimă - şi anume dacă vrem să rămânem în logica pe care au hotărât-o Hitler şi Stalin atunci când ne-au separat sau dacă vrem să gândim într-o perspectivă a corectării acestei mari nedreptăţi. Eu cred că Parlamentul poate da acest semnal prin instituirea acestei zilei naţionale a unirii Basarabiei cu România", a răspuns Eugen Tomac. 

Potrivit acestuia, decizia din 1918 a fost luată democratic, de Parlamentul de atunci - Sfatul Ţării şi nu trebuie amestecat cu alte teme legate de teritorii care au aparţinut statului român. 

"Aici discutăm strict de un ţinut locuit de români, cu un istoric foarte clar ataşat de tot ceea ce înseamnă identitate şi spiritualitate românească, un ţinut care din punct de vedere administrativ a avut o evoluţie foarte clară şi la un moment dat a optat pentru unificarea cu România printr-o decizie democratică şi recunoscută la nivel internaţional", a completat Tomac. 

Proiectul de lege, care urmează să intre în plen, a primit vot favorabil din partea senatorilor, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens. El a fost depus la Parlament în legislatura trecută. 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole