Antena 3 CNN Mediu România ar putea avea 5 luni de vară până la finalul secolului. Experții avertizează că numărul zilelor caniculare crește alarmant

România ar putea avea 5 luni de vară până la finalul secolului. Experții avertizează că numărul zilelor caniculare crește alarmant

de Bianca Chirilă    |   

Vara lui 2024 a fost cea mai caldă din istorie, iar specialiștii avertizează că numărul zilelor caniculare consecutive va crește în următoarele decenii. Se poate ajunge astfel, până la finalul secolului, ca în sudul României să avem parte de cinci luni de vară.

Specialiștii ne anunță că vom avea parte de schimbări climatice importante până la sfârșitul acestui secol. Cel mai pesimist scenariu arată că în sudul țării am putea avea chiar și cinci luni de vară cu episoade caniculare.

Anul acesta, de exemplu, luna septembrie a fost cea mai călduroasă din istorie de când sunt înregistrate temperaturile. Se poate observa că numărul de valuri de căldură a crescut în România, iar în următoarele decenii se așteaptă ca situația să se intensifice.

Vor fi zile consecutive cu temperaturi extrem de ridicate

În cel mai rău caz s-ar putea ajunge ca durata valurilor de căldură să crească până la 160 de zile/an în zona de sud și sud-est a României și de până la 100 de zile/an în zona centrală și de nord. Cu alte cuvinte, vor fi zile consecutive cu temperaturi extrem de ridicate, fapt ce va remodela tot ceea ce știm până acum. Încep să fie tot mai frecvente zilele în care se ating 35 de grade Celsius în luna septembrie, dar și lunile de primăvară ne arată temperaturi de peste 30 de grade Celsius tot mai frecvent.

Valurile de căldură afectează agricultura, pun în pericol siguranța alimentară, agravează seceta, epuizează resursele de apă și cresc riscul incendiilor de vegetație. Din 1958 și până în 2023, temperatura medie anuală în România a crescut cu aproximativ 2,1 grade Celsius, o creștere cu peste 0,3 grade Celsius, mai mare decât temperatura medie globală.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile