Sursele Antena 3 CNN spun că aliații NATO au fost anunțați în mod oficial de propunerea României pentru ca președintele Klaus Iohannis să ocupe funcția de secretar-general al Alianței.
Asta în contextul în care, în trecut, șeful statului și-a exprimat public disponibilitatea de a prelua șefia NATO.
Realizatorul Antena 3 CNN Radu Tudor, prezent la Bruxelles, în cartierul general al NATO, cu ocazia marcării a 75 de ani de la înființarea Alianței, a confirmat informațiile cu surse din cadrul NATO.
Informația a fost dezvăluită și de către jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba, într-o postare pe X.
"România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general", a scris Jacobs pe X.
Administrația Prezidențială a declarat, însă, că "nu comentează zvonuri".
"Nu am date pentru a comunica pe acest subiect", a spus joi seara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, întrebat despre o posibilă notificare a aliaților de către România în ceea ce privește candidatura lui Klaus Iohannis la conducerea alianței.
"Am văzut o dezvoltare a unui subiect, chiar în această după-amiază, despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi ai dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes nu numai în România, evident, dar în clipa de faţă, în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect", a spus, joi, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, întrebat de jurnaliști dacă România a notificat, de la nivelul Guvernului, că intenționează să îl nominalizeze pe preşedintele Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO.
Informaţia privind o propunere a lui Iohannis pentru cea mai importantă poziţie din NATO vine în ziua în care s-a aflat că Joe Biden, dar şi guvernul britanic îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte pentru a fi următorul şef al NATO.
O candidatură a lui Iohannis, care şi-ar putea încheia mandatul de preşedinte în România mai repede după ce coaliţia a anunţat septembrie ca posibilă dată a alegerilor, ar complica procesul de desemnare a succesorului lui Jens Stoltenberg.
Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie decis prin consens unanim, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obţină sprijinul tuturor celor 31 de ţări membre.
Orice candidat pentru acest post trebuie să treacă de Turcia şi Ungaria, care s-au dovedit a fi cele mai mari obstacole în calea acceptării de noi membri. Se pare că Turcia a cerut asigurări înainte de a-l susţine pe Rutte, în timp ce Ungaria a avut neînţelegeri de lungă durată cu premierul olandez.
Secretarul general al NATO trebuie să fie un civil european (în vreme ce comandantul suprem al forţelor NATO din Europa trebuie să fie un general american, cartierul general militar fiind situat la Mons, în Belgia).
În trecut, tot mai multe personalităţi şi-au arătat disponibilitatea de a conduce NATO. S-a zvonit că Alianţa va avea o femeie în frunte, dar şi fostul premier britanic Boris Johnson ar vrea să fie şef.