Antena 3 CNN Sport România a învins cu 3-1 Lituania în primul meci acasă cu Mircea Lucescu selecționer

România a învins cu 3-1 Lituania în primul meci acasă cu Mircea Lucescu selecționer

R.K.
3 minute de citit Publicat la 23:50 09 Sep 2024 Modificat la 00:16 10 Sep 2024

România a câștigat, luni, al doilea meci din Liga Națiunilor, cu Lituania, scor 3-1. Meciul de pe Stadionul Ghencea a fost primul pe teren propriu pentru naționala României cu Mircea Lucescu revenit pe banca tehnică a echipei naționale.

Pentru naționala României au marcat Valentin Mihăilă în minutul 4, Răzvan Marin în minutul 87 dintr-un penalty obținut de Ianis Hagi și Alexandru Mitriță în minutul 90+2, iar pentru oaspeți a marcat Kukys în minutul 33.

În ciuda deschiderii rapide de scor, România a făcut un joc modest, fiind dominată în prima repriză de o echipă solidă, care a combinat surprinzător de bine, mai ales în condiţiile unui teren execrabil, scrie Agerpres.

Mihăilă a marcat în minutul 4, după ce a fost lansat excelent de Stanciu pe lângă Lekiatas, fundaşul echipei FCU Craiova.

Balticii au pus stăpânire pe joc şi au construit bine, având şi câteva ocazii notabile.

Lasickas (23) a trimis un voleu de la 20 de metri, puţin peste poartă. Târnovanu s-a remarcat la cele două şuturi expediate la colţul scurt de Lasickas şi Matulevicius (29).

România a avut o singură ocazie clară în prima parte, dar şutul trimis de Drăguş (31) s-a dus puţin pe lângă poartă.

Lituania a reuşit egalarea (34), prin Kucys, cu un şut din unghi, la o fază care a surprins apărarea României în flancul său drept.

Oaspeţii au încheiat prima repriză cu o posesie de 56%, faţă de 44% cât a avut România.
România a avut mai mult iniţiativa după pauză, dar ocaziile au întârziat să apară.

Tot oaspeţii au fost periculoşi (58), când Târnovanu a respins cu emoţii mingea centrată de Tutyskinas. Raţiu a pierdut o minge la mijlocul terenului (61), dar Lasickas a tras pe lângă poartă.

Echipa antrenată de Mircea Lucescu a fost net mai bună în ultima jumătate de oră şi a reuşit să îşi creeze ocazii la poarta lui Gertmonas, goalkeeper-ul Universităţii Cluj, liderul la zi al Superligii.

Stanciu (62) a şutat peste poartă din afara careului, după care Olaru (68) l-a încercat pe Gertmonas cu un şut de la distanţă.

În min. 74, Hagi a şutat bine din afara careului, dar Gertmonas a respins.

O fază care a dat fiori suporterilor României s-a consumat în min. 77, când la centrarea lui Slivka, Antanavicius a trimis mingea în poartă cu capul, din mâinile lui Târnovanu, însă golul a fost anulat de arbitrajul video (VAR), deoarece portarul avea ambele mâini pe minge.

În min. 85, la un duel între Hagi şi Lasickas în careul oaspeţilor, arbitrul sloven Rade Obrenovic a dictat penalty, după consultarea VAR, iar Răzvan Marin a transformat cu siguranţă (87).

Balticii s-au aruncat în atac în căutarea egalării, iar România a dat lovitura pe contraatac, la o acţiune purtată în doi, de Mitriţă şi Alibec, jucătorul Universităţii Craiova marcând printre picioarele lui Gertmonas (90+2), după care s-a descărcat emoţional, îmbrăţişându-l strâns pe selecţionerul de 79 de ani al României.

Lituania a încheiat practic meciul în careul nostru, având o ocazie bună de a înscrie prin Tutyskinas (90+6), al cărui şut la colţul scurt a fost respins de Târnovanu.

România debutează astfel cu dreptul în sezonul 2024/2025 al Ligii Naţiunilor, obţinând cele şase puncte dorite.

Meciul din Ghencea a fost precedat de un moment de reculegere în memoria lui Christoph Daum, fost selecţioner al României, care a decedat pe 24 august.

România va juca următoarele meciuri luna viitoare, pe 12 octombrie cu Cipru şi pe 15 octombrie cu Lituania, ambele în deplasare.

Este a doua victorie pentru selecționata României, după meciul de la Priștina, cu Kosovo, câștigat cu 3-0.

România ocupă primul loc în grupa C2 a Ligii Naţiunilor cu 6 puncte. 

Cele mai bune patru câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru CM 2026, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund din preliminariile clasice. Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte patru echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele patru naţionale europene participante la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.

Citește mai multe din Sport
» Citește mai multe din Sport
TOP articole