Antena 3 CNN Politică România a cerut compensații pentru sistemul Patriot donat Ucrainei. ”Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot”

România a cerut compensații pentru sistemul Patriot donat Ucrainei. ”Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Washington, unde participă la Summitul NATO, că pretenţia noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, precum Patriot, să fim compensaţi rezonabil, iar aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja sau obţinut primele progrese. Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot, a mai spus preşedintele.

”Pretenţia noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate gen Patriot să fim compensaţi rezonabil. Aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja s-au obţinut primele progrese”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că, atunci când se finalizează, vor face publice discuţiile. ”Vom fi într-o situaţie bună şi după”, a mai spus preşedintele.

România va semna joi dimineaţă un acord de securitate bilateral cu Ucraina, a mai anunțat preşedintele Klaus Iohannis, într-un briefing pentru jurnaliştii români.

"Vom semna mâine dimineaţă acordul de securitate între România şi Ucraina. Astfel, ne alăturăm celorlalţi aliaţi care au semnat acest tip de document bilateral cu Ucraina", a explicat Iohannis, care participă la summitul aniversar al NATO din capitala SUA.

Iohannis a menţionat că România acordă în acest context o importanţă deosebită Republicii Moldova şi că "Republica Moldova este reflectată în declaraţia finală" a NATO.

"Am început să discutăm importanţa mobilităţii militare şi iată că aici, la Washington, România se va alătura unui coridor de mobilitate militară împreună cu Bulgaria şi Grecia. Este o iniţiativă care ne aparţine", a mai precizat Iohannis, citat de Agerpres. 

O declarație comună semnată de președintele american Joe Biden și de mai mulți lideri de state NATO, inclusiv România, citează țara noastră între cele care ajută Ucraina cu sisteme defensive Patriot.

 

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion