Cu sumele împrumutate de la bancă sau cu banii luaţi pe casele pe care le aveau în ţară, mulţi au plecat la mii de kilometri depărtare de casă şi au început să reconstruiască bungalow-uri părăsite şi pensiuni sau să ridice hoteluri, restaurante şi cofetării.
Este, pentru mulţi, paradisul vacanţelor tropicale. Este arhipelagul care îţi taie răsuflarea prin albastrul oceanului şi nisipul alb sub palmierii de cocos. Este locul pentru care, mai nou, mulţi români au început să îşi lase în urmă casele, prietenii şi job-urile din România pentru a se stabili şi investi acolo, în Zanzibar.
Zona se confruntă cu sărăcie cruntă şi corupţie, ambele specifice ţărilor africane. Câştigul mediu lunar cu greu trece de 350 de euro, iar sursele de venit sunt puţine şi vin din turism, pescuit şi agricultură. Pentru mulţi străini acest rai poate fi derutant, dar nu şi pentru români, care au văzut pe loc potenţialul uriaş al arhipelagului şi nevoia de investiţii.
"Există oportunităţi multiple. Gândiţi-vă la România în anii emergenţi ai capitalismului. Aici, mediul administrativ nu este în totalitate rigid pur democratic. Mai există şi flexibilitate din partea autorităţilor", a declarat Alex Fotea, un antreprenor român din Zanzibar.
Citeşte şi: Oraşul din România care a ajuns în topul celor mai grozave locuri din lume
Alex Fotea a ajuns prima oară pe insulă în urmă cu patru ani. Acum locuieşte în Paje, unde a investit şi a luat în administrare un întreg hotel.
Pentru a-şi pune pe picioare afacerea, Alex a apelat la o întreagă echipă de avocaţi, consultanţi, arhitecţi şi muncitori locali. Dorinţa de reuşită în acest paradis exotic l-a făcut să treacă mai uşor peste toate obstacolele.
Corina, o altă româncă, a mizat pe o afacere în paradisul exotic. În Zanzibar a ajuns cu un contract de muncă în urmă cu cinci ani. Fiind un patiser cu experinţă şi-a deschis, în urmă cu nouă luni, propria cofetărie, iar acum face cozonaci, torturi şi plăcinte pentru toţi cei care îi calcă pragul.
Multe dintre reţetele româneşti au fost reinventate acolo. Clienţii Corinei sunt turişti străini, rezidenţi şi localnici care adoră, mai ales, cozonacul românesc. Corina nu intenţionează să revină în ţară, iubeşte Zanzibarul, iar afacerea pe care a mizat s-a dovedit în final un adevărat succes.
Guvernul din Zanzibar a anunţat că vrea să sprijine şi mai mult, în viitorul apropiat, investitorii străini care vor să dezvolte proiecte în turism, în condiţiile în care numărul investiţiilor creşte, iar valoarea proiectelor se ridică la milioane de dolari.