Antena 3 CNN Externe Diaspora Românii care vor o viaţă mai bună au noi şanse: două milioane de locuri de muncă vacante

Românii care vor o viaţă mai bună au noi şanse: două milioane de locuri de muncă vacante

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 02:00 14 Ian 2023 Modificat la 02:00 14 Ian 2023

Lipsa forţei de muncă se agravează în Germania, ţară care are nevoie disperată de angajați, aproape două milioane de posturi fiind vacante.

Informaţia a fost transmisă recent de Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), după realizarea unui sondaj.

Este vorba despre un sondaj realizat în rândul a 22.000 de companii germane, DIHK susţinând că mai mult de jumătate din acestea (53%) au declarat că au dificultăţi în a acoperi posturile vacante din cauza lipsei de muncitori calificaţi.

"Putem presupune că aproximativ două milioane de locuri de muncă vor rămâne vacante", a avertizat preşedintele DIHK, Achim Dercks, adăugând că aceasta se traduce într-o diminuare a producţiei cu aproape 100 de miliarde de euro.

Citeşte şiRomân plecat la muncă în Germania: "Dacă nu câştigi 2.000 de euro pe lună, e jale. Nu mai veniți dacă nu câstigați banii ăștia net!"

În plus, proporția companiilor care se confruntă cu dificultăți de angajare a fost la cel mai înalt nivel până acum, a constatat DIHK în sondajul său.

Lucrătorii cu competențele relevante deveneau din ce în ce mai puțini, a spus el, inclusiv în sectoarele de producție care sunt sala mașinilor centralei exportatoare germane.

"Lipsa de muncitori calificaţi este nu doar o povară pentru companii şi afacerile lor, dar pune în pericol şi succesul în sarcinile importante în viitor precum tranziţia energetică, digitalizarea şi extinderea infrastructurii", a avertizat Achim Dercks, potrivit reuters.com.

Germania, prima economie europeană, se confruntă de mai mulţi ani cu o lipsă de mână de lucru ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, lipsă care afectează sectoare cheie precum industria, sănătatea, hotelurile şi restaurantele sau construcţiile. 

Fenomenul s-a agravat, atât în Germania cât şi în numeroase ţări occidentale, după pandemia de coronavirus.

În vara anului trecut, oficiali din Germania anunțat că țara are nevoie de mai mulţi muncitori străini şi politici mai eficiente pentru integrarea lor pe piaţa muncii, dacă vrea să îşi salveze sistemul de securitate social de la colaps în viitor.

Cât câștigă un șofer român de TIR în Germania. "Pe lângă salariu, mai avem și bonuri, bani de concediu, bani de sărbători"

Un român care munceşte ca șofer de TIR din Germania, aflat la început de drum, câștigă mai mulți bani decât un medic rezident de la noi din ţară.

Românul lucrează de trei luni ca șofer de TIR în Germania și are un salariu la care mulți români doar visează.

Cosmin, un român plecat să lucreze ca şofer de TIR în Germania, povesteşte pe o reţea de socializare că acolo se poate ajunge uşor la un salariu de 3.000 de euro.

Citește mai multe din Diaspora
» Citește mai multe din Diaspora
TOP articole