Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Aproape 80% dintre români, stresați din cauza creșterii prețurilor. Cum gestionăm situația

Aproape 80% dintre români, stresați din cauza creșterii prețurilor. Cum gestionăm situația

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 13:56 02 Oct 2023 Modificat la 13:56 02 Oct 2023

Un lucru important despre care o să și discutăm este factorul de stres din viața românilor, primul fiind creșterea prețurilor. Psihologul Matei Stănculescu ne spune cum să diminuăm sursele de stres din viața noastră.

"Acel echilibru despre care se vorbeşte dintre viaţa personală şi cea profesională nu există. Cred, totuşi, că există mai degrabă o armonie între cele două. Este imposibil ca tu acasă să fii un om și la serviciu să fii alt om, iar atunci când ai intrat pe ușă să lași problemele acolo este absolut imposibil, pentru că vii încărcat cu ele.

Este posibil să ai o viaţă profesională de succes şi să ai o viaţă personală de succes. Eu cred că ar trebui să existe niște reguli de bun simț aici, care să ne ajute să ne creăm aceste reguli, pentru că dacă nu le respectăm, este clar că se vor produce dezechilibre în partea cealaltă. De exemplu, dacă ai probleme la serviciu, discută-le acasă. Vorbește cu soția ta/soţul tău, spune-i ce ai pe suflet, pentru că dacă ajungi acasă și ești pur și simplu îmbufnat, ești pur și simplu prost dispus, transmiți mai departe emoțional toate stările astea și către soția ta și către copiii tăi.

Unul dintre factorii de stres din viaţa românilor este cel legat de creșterea prețurilor. În cazul în care se scumpesc alimentele, ar trebui să ne reglăm viaţa în funcţie de asta. Adică dacă pâinea pe care o cumpăram în mod obişnuit s-a făcut 12 lei, iar ieri era 8 lei, să mergem să luăm din alt loc pâine, tot la 8 lei. Adică că observăm că există varinate, există soluţii. Acceptarea este foarte importantă aici și reglarea corectă a așteptărilor.

Dacă așteptările noastre sunt ca odată cu creșterea prețurilor să putem să cumpărăm mai mult și mai scump, atunci evident că o să fim stresați, e o chestiune de reglare a așteptărilor.

Apropo de bani, foarte mulți români sunt nefericiți sau și-ar dori să meargă mai mult în vacanțe. Unii nu merg din cauza timpului, alții din cauza banilor. Le-aş recomanda tuturor să plece în vacanţe de două ori pe an şi să stea o săptămână. Este bine să plecăm şi în weekenduri şi să ne relaxăm. Totodată, să facem ceva ce ne place în fiecare zi. Dacă pasiunea mea este să ascult muzică, îmi iau acele 20 de minute pe zi în care să ascult muzica mea preferată.

În niciun caz să nu muncim fără niciun fel de pauze și după aia să plecăm în vacanță o  săptămână și ne gândim că aici ne găsim echilibru. Apoi ne întrebăm de ce răcim tocmai în vacanţe. Tocmai pentru că atunci a cedat organismul, pentru că tu nu l-ai obişnuit cu relaxarea, şi în vacanţă s-a relaxat şi atunci a cedat.

E important să petrecem timp şi cu familia. E bine să discutăm despre problemele noastre acasă, să ne sfătuim cu partenerul. Să găsim în persoana care ne așteaptă acasă un partener în adevăratul sens al cuvântului, tocmai pentru a detensiona acolo niște factori de stres.", a mai spus psihologul Matei Stănculescu.

Stresul este o reacție naturală, fizică și mentală la diversele experiențe ale vieții cu toții. În anumite limite poate duce la performanțe ridicate și ne poate ajuta să lucrăm sub presiune. Pe termen lung însă, efectele stresului sunt deosebit de nocive. Printre efectele negative ale stresului se numără iritabilitate, anxietate, depresia, durerile de cap, insomniile, durerile de stomac, senzația de rău, iar lista poate continua.

Ştiai că?

Anul acesta, doar 50% dintre respondenți au declarat că sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională (iar 17% sunt total nemulțumiți), comparativ cu 58% (respectiv 14% nemulțumiți) în anul 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA.

Cel mai mare grad de mulțumire (58%) este legat de modul de petrecere a timpului cu familia, urmat de interacțiunea cu prietenii (49%), relația și colaborarea cu colegii (46% ) și de relația și colaborarea cu șeful (42%). La polul opus, cele mai mari nemulțumiri sunt cauzate de trafic (38%), aglomerație (38%) și  nivelul de stres (34%).

Dezvoltarea personală este unul dintre aspectele pe care românii își doresc să le îmbunătățească.  Astfel, conform studiului CIPRA, gradul de satisfacție cu privire la lucrurile pe care le fac românii pentru dezvoltare personală este de 41% (comparativ cu 44% în anul 2021), iar 36% doresc să investească în activități pentru dezvoltarea personală.

46% dintre respondenți și-ar dori să aibă mai mult timp pentru pasiuni, 44% simt nevoia să se organizeze mai bine, iar pe 43% i-ar ajuta să aibă curajul să ia decizii care să le îmbunătățească viața, precum schimbarea locului de muncă sau a partenerului. 40% dintre români își doresc mai multe vacanțe și 37% să aibă o viață mai activă.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole