Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Românii îşi vor putea schimba furnizorul de energie în doar 24 de ore | #josfăcătura

Românii îşi vor putea schimba furnizorul de energie în doar 24 de ore | #josfăcătura

Ieşirea din criza facturilor uriaşe la energie este posibilă numai prin investiţii în noi capacităţi de producţie - aceasta este concluzia la care au ajuns joi cei mai importanţi jucători din energie, prezenţi la conferinţa naţională România Inteligentă organizată de Antena 3 în parteneriat cu Jurnalul. 

de Georgiana Adam    |   

O altă veste bună este că în curând românii îşi vor putea schimba furnizorul în doar 24 de ore.

Ministerul Energiei are planuri ambiţioase de investiţii anul acesta, care vor ajuta România să iasă din această criză energetică. 

"Avem în plan ca anul 2022 să fie al investiţiilor, deja odată cu aprobarea restructurării Complexului energetic Oltenia au fost depuse şi mari proiecte ale Complexului energetic Oltenia, de producţie a energiei electrice pe bază de gaze naturale de 850 de megawatt la Eşelniţa şi 450 de megawatt la Rovinari. Aici vorbim de proiecte de peste 800 milioane euro", a declarat ministrul Virgil Popescu.

În plus, în curând românii îşi vor putea schimba furnizorul online, în cel mult o zi. 

"În privinţa schimbării furnizorilor, până în 2026 toate statele membre trebuie să fie pregătite ca procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se întâmple în 24 de ore. Este un termen impus prin directiva transpusă şi la noi în decembrie anul trecut cu oarecare întârziere. 

Va avea o bază de date cu absolut toţi consumatorii din România şi cu comparatorul de preţuri şi va putea să iniţieze de acolo procesul de schimbare a furnizorului", a explicat Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susţine că majoritatea facturile emise greşit către populaţie au fost deja corectate. 

Pentru verificări suplimentare, ANRE va lua la puricat prin sondaj 2% din numărul total de facturi. 

Mai mult decât atât, consumatorii ar putea beneficia de ajutor pentru a-și înțelege mai bine facturile. 

Pe de altă parte, furnizorii spun că riscă să dispară de pe piaţă dacă statul nu le decontează cheltuielile cu plafonarea şi compensarea facturilor. 

Cei care au nelămuriri în privinţa facturii la energie sunt sfătuiţi ca în primă fază să se adreseze furnizorului. Dacă nu rezolvă nimic cu furnizorul, se pot îndrepta către autorităţi. 

Număr de WhatsApp al Protecției Consumatorilor pentru sesizări urgente este 0790.219.551.

Virgil Popescu: România nu va mai avea nevoie să importe gaze din 2026, vom deveni exportatori | Primul reactor modular, în 2028

Ţara noastră va deveni independentă din punct de vedere al importului de gaze naturale în anul 2026 şi, mai mult, vom deveni un exportator, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa organizată de Antena 3 prin proiectul România Inteligentă.

"Anul 2026 va fi un an în care România va deveni practic independentă şi din punct de vedere al importurilor de gaze naturale şi vom deveni un exportator de gaze naturale", a afirmat Virgil Popescu.

În plus, 2028 este anul în care România va avea şi primul reactor modular, iar reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă în 2030-2031, a mai afirmat demnitarul.

ANRE: "Facturile uriaşe trebuie corectate până la 1 iunie. Dacă consumatorul are dreptate, în 5 zile furnizorul trebuie să-i dea banii" | #josfăcătura

Românii care au primit facturi uriaşe la gaze sau lumină vor primi facturile corecte până în luna iunie, iar dacă se dovedeşte că au avut dreptate, furnizorul respectiv va trebui să le restituie banii în cinci zile, a spus Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE, joi, la conferinţa organizată de Antena 3 prin proiectul România Inteligentă.

"S-au făcut controale la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze. O parte din controale sunt finalizate, dar vom reveni pentru a verifica dacă aplica legea pe toate cele cinci luni.

Noi la controale nu am intrat în detaliu factură cu factură, ne-am rezumat la a verifica dacă au aplicat sau nu legea, dacă au aplicat sau nu corect vedem de acum încolo. Abia apoi stabilim dacă sunt corecte sau nu", a explicat Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE, joi.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile