Antena 3 CNN Economic Românii care vor primi pensie de 2.000 de lei în loc de 1.100 lei, după majorările de anul viitor 

Românii care vor primi pensie de 2.000 de lei în loc de 1.100 lei, după majorările de anul viitor 

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 06:00 09 Noi 2023 Modificat la 06:00 09 Noi 2023

Trei milioane de oameni vor avea pensii mai mari, în medie, cu 40% anul viitor. Pentru ei, pensiile se vor majora de două ori, în ianuarie şi în septembrie, conform noii legi scrise la Ministerul Muncii. 

Autorităţile spun că pentru românii cu venituri mici, pensiile s-ar putea dubla în 2024.

Toți pensionarii români, adică aproape cinci milioane de oameni, vor primi, în ianuarie 2024, o majorare a venitului cu aproape 14%, adică o indexare cu rata inflației. 

Dintre aceştia, peste trei milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Creşterea va fi în medie de 40%. 

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Dar în unele cazuri, veniturile se vor dubla. "Vor creşte semnificativ, plecând de la cele trei elemente care formează punctul de pensie şi anume punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate", a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Românii care vor avea parte de o dublare a pensiei

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare şi a ieşit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie pensia va ajunge la aproape 2.000 de lei. 

Un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare şi are acum o penise de puţin peste 900 de lei va primi din septembrie o majorare cu aproape 90% a venitului. Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi bonusuri. 

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Noua lege a pensiilor va rezolva inechităţile din sistem, promit oficialii. O femeie şi un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite acum, de 1.428 de lei, respectiv 1.190 de lei, vor avea din septembrie acelaşi venit: 1.620 de lei. 

"Acele venituri nepermanente - care era principala formă de remunerare înainte de 1989 la prime, la al treisprezecelea salariu şi la celelalte sporuri - vor fi luate în calcul în legislaţia nouă la calculul pensiei, cu condiţia să se fi achitat contribuţiile de asigurări sociale", a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, potrivit observatornews.ro.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole