Antena 3 CNN Actualitate Social O anumită categorie de români va rămâne fără pensie. Se întâmplă din septembrie 2024!

O anumită categorie de români va rămâne fără pensie. Se întâmplă din septembrie 2024!

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 23:00 30 Dec 2023 Modificat la 23:00 30 Dec 2023

Din toamnă, va fi legală doar pensionarea anticipată cu penalizări. Cu alte cuvinte, ieșirea la pensie fără penalizări a românilor mai este disponibilă numai până în august 2024, conform noii Legi a pensiilor publice. 

Una dintre schimbările importante din noua lege a pensiilor Legea 360/2023 este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri. 

Pensiile anticipate fără penalizări vor fi eliminate!

Pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura rămasă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, în cazul românilor. 

Condiţia este valabilă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. 

Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.

Diferenţa dintre pensionarea anticipată cu penalizări şi fără penalizări

La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. 

Totuși, cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic. 

Din septembrie 2024, însă, regulile pensionării anticipate vor fi ușor diferite, printre alte schimbări stabilite pentru pensiile publice, potrivit avocatnet.ro.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Pensii 2024 | Data la care cresc din nou pensiile românilor. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă

Banii, atât pentru majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, cât şi cu recalcularea care va fi pusă în plată începând cu luna septembrie sunt prevăzuţi în buget. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus de unde va lua Guvernul bani pentru majorarea pensiilor.

"Decizia a fost luată și se va întâmpla. Nu putem să venim în fața românilor și să nu ducem la bun sfârșit această asumare. Partidul Național Liberal și-a asumat creșterea pensiilor și am făcut-o, efectiv,  de trei ori. Am crescut punctul de pensie din 2019, până acum, de la 1265 de lei, la 1785. Discuțiile care au fost au fost legate tocmai de sustenabilitate, de asigurarea acestor venituri ca să putem să le asigurăm celor care așteaptă această lege a pensiilor banii necesari pentru a crea sustenabilitatea întregului proiect.

Banii vin, pe de o parte, pe creșterea economică, discutăm despre venituri din economie. Este pentru prima dată când veniturile din economie vor crește de la 27% la 29,6%. Este o creștere de 2,6, ceea ce în valoare nominală înseamnă peste 35 de miliarde de lei. Și sunt celelalte două proiecte pe care ni le-am asumat - pe de o parte, legea antievaziune, care pe calculele de la Ministerul de Finanțe asigură un plus la venituri de aproximativ 10 miliarde de lei, pe de altă parte, Legea 296, care, prin aplicarea ei, de asemenea asigură aproximativ 16 miliarde de lei

Printr-o gestionare, printr-un management cât mai coerent și cât mai aplicat la nivelul fiecărei instituții a statului, vom asigura veniturile necesare să putem să asigurăm aceste cheltuieli", a spus Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu pentru DC NEWS.

Pensii 2024. Data la care cresc pensiile

Cheltuiala cu pensiile după 1 ianuarie 2024 va fi de 125,9 miliarde lei, anual, urmând să crească cu 10 miliarde lei din septembrie, a declarat marţi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

"În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget", a menţionat Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit acesteia, în 2024, bugetul prevede banii pentru majorarea pensiilor cu 13,8% din ianuarie, respectiv pentru recalcularea acestora şi punerea în plată începând cu 1 septembrie.

Ce să faci dacă ai aproape 35 de ani şi vrei să trăieşti decent la bătrâneţe. Plan de pensie în funcţie de vârstă

"Este foarte important ca românii să ştie că banii, atât pentru majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, cât şi cu recalcularea care va fi pusă în plată începând cu luna septembrie sunt prevăzuţi în buget. (...) Adunând sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat şi sumele prevăzute în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale veţi constata că pentru 2024 este prevăzută suma totală aferentă cheltuielii cu pensiile estimate în acest moment", a mai spus ministrul Muncii.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole