Antena 3 CNN Economic Zeci de mii de români ar putea primi noi vouchere care se pot preschimba în bani. Care sunt condiţiile şi de când se acordă

Zeci de mii de români ar putea primi noi vouchere care se pot preschimba în bani. Care sunt condiţiile şi de când se acordă

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 17:00 28 Feb 2023 Modificat la 21:02 28 Feb 2023

"Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate.

Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.

Acești oameni, grație proiectului de lege, la care am muncit mult, nu vor avea nevoie de contracte de muncă.

Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună (vouchere pentru activităţi casnice).

Citeşte şiNoi vouchere de 4.000 de lei pentru români. Marcel Boloş anunţă cine primeşte banii

[GAL layout="2"]

În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat exclusiv printr-o platformă digitală.

În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.

Din păcate, până în acest moment lucrurile par să fie blocate din perspectiva operaționalizării. În acest sens, i-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice.

Este important de știut cât mai stagnează acest proiect şi dacă va putea fi pus la punct până la termenul de 1 ianuarie 2024. Sunt cel puţin zeci de mii de potențiali beneficiari în România!", a transmis, recent, deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

Detalii despre programul cu vouchere pentru activităţi casnice

În 23 iunie 2022, Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de vouchere pentru activităţi casnice vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Voucherele pentru activităţi casnice vor conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a voucherelor pentru activităţi casnice, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. 

La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de vouchere pentru activităţi casnice, valoarea minimă a contribuției lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat și al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze vouchere pentru activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024, potrivit dcbusiness.ro.

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, arată Ministerul Muncii. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi. 

Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcție de intensitatea și durata activităților casnice prestate, neexistând corelarea între valoarea tichetului şi ora de muncă prestată.

Măsura introdusă prin intermediul legii dorește să formalizeze relațiile ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât înregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici şi a plăţilor dintre aceștia, prin intermediul tichetelor, să fie cât mai facilă, flexibilă şi nebirocratică.

Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2022-2026 și constă în asigurarea cadrului legal și în operaționalizarea unei platforme electronice gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

Legea 111/2022 va intra în vigoare din 1 ianuarie 2024 și, astfel, abia de atunci vor putea fi acordate aceste tichete salariaților.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole