În premieră, meteorologii au emis nu unul, ci două coduri roșii de caniculă.
Capitala României este afectată de ambele avertizări.
"Valurile acestea de căldură se intensifică. Marți avem cod portocaliu pentru jumătate din țară și cod roșu pentru câteva județe din sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, inclusiv Capitala fiind vizată de cod roșu.
Cod roșu vom avea și miercuri pentru partea de sud-est a teritoriului și pentru Capitală. Sunt două zile în care în București vom avea temperaturi în jurul a 40 de grade, așadar disconfort termic deosebit de accentuat în aceste județe avertizate sub cod roșu", spune meteorologul ANM Mihai Huștiu.
Temperaturile scad de miercuri, dar scăderea este însoțită de vijelii
Din cauza caniculei, mai multe instituții au hotărât să-şi adapteze programul, astfel încât oamenii să vină la ghișee în afara orelor cu temperaturi ridicate.
De miercuri, însă, lucrurile se vor schimba în cea mai mare parte a ţării. O masă de aer rece coboară în prezent dinspre Europa Centrală, iar asta va aduce temperaturi mai scăzute şi în ţara noastră.
Joi, de exemplu, vom avea temperaturi mai mici cu până la 15 grade faţă de ziua de marţi. Răcirea vremii aduce furtuni.
"Tot acest proces al schimbării masei de aer se va realiza prin furtuni intense pe alocuri. Ne așteptăm din nou la rafale de vânt, vijelii puternice. În partea de nord-vest, am instituit un cod galben pentru fenomene asociate instabilității.
De acolo, aceste fenomene încep progresiv și cuprind treptat întreaga țară. În nord-vest, ne așteptăm la rafale de vânt de 70 - 80 de km pe oră, la vijelii puternice, grindină și cantități mari de apă în intervale scurte de timp", explică meteorologul ANM Mihai Huștiu.
România, la extreme: sudul sufocă de căldură, nord-vestul este bătut de vijelii
Practic, în zilele următoare România va fi din nou la extreme. Pe de o parte, un val de căldură ce se intensifică pe sudul țării, iar pe de altă parte, furtuni intense ce se vor extinde progresiv dinspre nord-vest și vor cuprinde până miercuri seara întreaga țară.
Până atunci însă, pentru a minimiza efectele caniculei, medicii ne avertizează să nu ieșim din casă între orele 11.00 şi 18.00.
Dacă deplasările sunt, totuși, necesare, îmbrăcați-vă cu haine deschise la culoare, folosiți creme de protecție solară şi beți cât mai multă apă.
Sfatul specialiștilor: nu folosiți ventilatoare dacă temperatura din casă depășește 32 de grade Celsius
Cei care dispun de aer condiționat trebuie să regleze temperatura cu până la cinci grade mai scăzută faţă de cea ambientală. Cei care folosesc ventilatoare trebui să știe că specialiștii spun că acestea nu ar trebui utilizate dacă temperatura din locuință depășește 32 de grade.
În București, autoritățile anunță că sunt deschise aproximativ 50 de centre unde persoanele care suferă de pe urma expunerii la temperaturi ridicate pot beneficia de un prim ajutor.