Antena 3 CNN Actualitate Românii nu mai cumpără locuinţe! Cererea pentru Programul Noua Casă, de patru ori mai mică faţă de anul trecut

Românii nu mai cumpără locuinţe! Cererea pentru Programul Noua Casă, de patru ori mai mică faţă de anul trecut

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:59 12 Apr 2022 Modificat la 09:59 12 Apr 2022

În primul rând, piaţa imobiliară a fost puternic influenţată de războiul din Ucraina.

Apoi, puterea de cumpărarea a românilor a scăzut din cauza scumpirilor din toate sectoarele economiei.

Dobânzile în creştere au descurajat şi ele împrumuturile. Şi cu toate acestea, proprietarii se încăpăţânează să ţină preţurile sus.

Aşadar, cererea de finanţare prin programul Noua Casa este în scădere faţă de anul trecut din cauza crizei economice pe care o traversăm.

Până acum s-a consumat doar 10% din plafonul total

În prima lună de la lansarea programului Noua Casă, Fondul de Garantare a acordat 1.000 de granaţii.

"Anul trecut primeam în jur de 200 de cereri pe zi. Anul acesta suntem undeva la 50-60 de cereri pe zi. E clar că românii sunt într-un moment de aşteptare. Mulţi aşteptată să vadă cum va evolua piaţa. Momentul şi contextul actual a încetinit puţin ritmul de acordare a garanţiilor", a declarat Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare, în exclusivitate pentru Antena 3.

Deşi dobânzile sunt în creştere, iar inflaţia erodează puterea de cumpărarea românilor, dezvoltatorii imobiliari şi proprietarii se încăpăţânează să ţină preţurile sus.

La nivel naţional, apartamentele se vând la un preţ mediu de circa 1.650 de euro pe metrul pătrat

În ultima luna preţurile au crescut cu aproape 3%. Faţă de anul trecut scumpirea este de 20%. Asta pentru că cei care vând se aşteaptă la profituri extrem de generoase.

"Dacă facem o comparaţie între câştigul din Romanai si câştigul din ţările occidentale, diferenţa este foarte mare, adică de la 12-13 procente în piaţa vestica, la 30 -40% profit în România. Atâta timp cât se vinde, normal că preţul poate fi păstrat mai mare", spune Adriana Iftime - directorul general al Patronatului Societăților de Construcții.

Materialele de construcţii se vând mai scump

"Au fost creşteri de preţuri de până la peste 100% la materiale de bază, cum ar fi oţelul beton, fără de care nu se pot realiza costrucţii. Pentru oţelul beton, cel mai important furnzior de minereu de fier pentru România era Ucraina. Acum nemaimportându-se această materie primă, sigur că se cauta alte pieţe care evident că vor fi mai scumpe", adaugă Adriana Iftime.

În contextul acestor scumpiri, vom asista în continuare la o scădere a cererii, dar şi la o amânare a demarării următoarelor proiecte rezidenţiale, spun specialiştii din piaţă.

"Este posibil ca pe teremen scurt să asistăm la un număr mai redus de tranzacţii, din cauza elementelor pe care le-ati mentionat: scăderea puterii de cumpărare, creşterea ratelor şi criza din ţara vecină", Daniel Crainic, director marketing site imobiliare.

Anul acesta, valoarea medie a unui credit acordat prin Programul Noua Casa este undeva la 76.000 de euro, cu circa 7.000 de euro mai mult faţă de anul trecut.

În ciudă contextului economic incert, specialiştii din piaţa imobiliară se aşteptă la noi scumpiri anul acesta de până în 10%.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole