Deputații au adoptat un proiect de lege care introduce asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.
Potrivit acestui proiect, suma asigurată pentru o locuință de tip A, una dintre cele mai rezistente, va crește de la 100 de lei pe an la 130 de lei pe an.
În schimb, despăgubirea maximă în caz de dezastre rămâne neschimbată la 20.000 de euro.
Pentru locuințele din chirpici, prețul ar urma să rămână 50 de lei pe an.
Citeşte şi: Suma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur
[GAL layout="2"]Persoanele fizice și juridice trebuie să asigure toate construcțiile cu destinația de locuință, înregistrate în evidențele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, deținute de aceștia și pentru care s-a păstrat în fapt destinația de locuință.
Proiectul de lege introduce posibilitatea încheierii contractului PAD în cadrul aceluiași contract cu alte asigurări facultative emise de alți asigurători în sistem de coasigurare și clarifică obligativitatea încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinația de locuințe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop.
Amenzi de până la 500 de lei pentru lipsa poliței de asigurare PAD
Deputații au eliminat din proiectul de lege un amendament adăugat la Senat care includea furtuna ca dezastru natural.
Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat şi a primit recent şi votul decisiv din Parlament, cel al deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Acum, el va merge la promulgare.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul oficial,
Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.
Totul vine după valul de cutremure înregistrat recent în județul Gorj, care a fost un semnal de alarmă pentru autorități.