Antena 3 CNN Actualitate Românii iau drumul sparanghelului în plină epidemie: Mai frică mi-e de sărăcie decât de coronavirus

Românii iau drumul sparanghelului în plină epidemie: Mai frică mi-e de sărăcie decât de coronavirus

2 minute de citit Publicat la 21:21 11 Apr 2020 Modificat la 21:21 11 Apr 2020

Nevoia îi împinge pe români să plece în fiecare an la munci sezoniere. Daniel are 20 de ani şi este din judeţul Suceava. Pentru el, drumul sparanghelului a început de la aeroportul din Iaşi.

„Aici la noi e greu, nu avem unde să muncim. Eu vă spun drept că mai frică mi-e de sărăcie decât de coronavirus”, a spus tânărul, conform Mediafax.

Rareş are 23 de ani, este din Braşov şi predă chitară. Dar de câţiva ani lucrează şi pe câmpurile nemţeşti. Cu banii pe care îi câştigă acolo îşi cumpără instrumente muzicale, ca să poată deveni un artist adevărat.

„Merg să muncesc în agricultură la cules de sparanghel. În rest sunt profesor de chitară aici în ţară şi astea două luni îmi oferă cumva un capital de investiţie, să îmi mai cumpăr un echipament. E grea munca acolo? E grea, dar te obişnuieşti. Cu cât trec anii mai mult, devine cumva o natură secundară. Munca câmpului este echivalentă cu orice tip de muncă. Este foarte mult de muncă, este o muncă murdară, dar la finalul sezonului a meritat”, a povestit Rareș.

Un alt bărbat din Bistriţa, Dumitru Pasăre, spune că, de când lucrează în Germania, şi-a renovat casa. Nu poate trăi din ce câştigă ca tâmplar.

„Al şaptelea an. De ce continuaţi să mergeti? Păi e un salariu mai bun decât în ţară, în ţară politicienii îşi fac salariile lor şi pensiile, iar pe noi patronii ne plătesc cu 300 de euro, nişte salarii de nimic. Acolo în jur de 3000 de euro pe luna câştigăm. Ne dau cazare două persoane într-o cameră, mâncare, transport. În fiecare lună banii intră în cont. Bani cu care pot să îmi rezolv şi eu unele lucruri, este de construit”, a spus bărbatul.

Sâmbătă, toţi cei care au plecat de pe aeroportul din Cluj spre Germania nu s-au mai înghesuit. Situaţia a fost sub control şi la aeroportul Timişoara.

„Începând cu 13 aprilie toate zborurile trebuie să fie eşalonate la patru ore. S-au stabilit obligaţii pentru firmele care transporta. /Conform ordinului emis de ministrul Lucian Bode, ei pot să vină cu aproximativ trei sau patru ore înainte, nu mai devreme. De asemenea, firmele de recrutare sunt obligate să ia legătura cu aeroportul Cluj. Au fost câteva situaţii dramatice, unii au fost aduşi dimineaţă şi aveau zbor abia a doua zi, au dormit în aeroport”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj.

La aeroportul din Cluj sunt programate curse charter spre Germania până la sfârşitul lunii aprilie.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole