"Tranzitul celor 103 români și membri ai familiilor lor, înscriși în lista persoanelor care au dreptul de a trece din Gaza în Egipt, reprezintă un prim pas în procesul de evacuare a celor aproximativ 260 de cetățeni români care ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării.
Atât timp cât punctul de trecere a frontierei este deschis și echipele noastre sunt pe teren și oferă sprijin consular, am speranța că toți cei prezenți (la Rafah) și care doresc să iasă (din enclavă) vor reuși să treacă (în Egipt).
Din datele anterioare, neactualizate la ora acestui dialog (ora 15, n.r.) ieșiseră aproximativ 20 de români din Gaza, aproape un sfert din totalul celor de pe listă. Colegii de la unitățile consulare mobile au venit cu lucruri de primă necesitate, inclusiv medicamente. Nu este vorba despre persoane rănite.
Românii ajunși pe teritoriul egiptean sunt întâmpinați și preluați de reprezentanții României în Republica Egipt și de echipele consulare mobile până la Cairo, de unde vor ajunge în România la bordul unei curse aeriene speciale ", a spus oficialul MAE la Antena 3 CNN.
Purtătorul de cuvânt al MAE: "Știm de șase persoane cu cetățenie română în captivitatea Hamas"
El a precizat că eforturile pentru evacuarea restului cetățenilor români din Gaza continuă.
Filip a fost întrebat în legătură cu ostaticii români deținuți de Hamas, în condițiile în care a apărut informația că gruparea teroristă ar avea în captivitate doar două persoane cu cetățenie română.
Oficialul MAE a reiterat informația că, din datele Ministerului de Externe de la București, Hamas deține șase ostatici cu cetățenie română.
Bogdan Chirieac: "Un succes al MAE și al SIE"
"Este un succes al MAE și, probabil, și al Serviciului de Informații Externe, SIE. Nu puțin lucru să scoți cetățeni români din Gaza. Sunt alte națiuni care nu au reușit.
Sper că încetineala cu care se derulează tranzitul prin punctul de trecere nu este din vina birocrației românești.
Sincer, nu cred că vom reuși să-i scoatem pe toți, pentru că această fereastră de oportunitate nu poate dura multă vreme.
Însă iată că au avut efect vizita lui (Klaus) Iohannis la Cairo, anul trecut, și întâlnirea lui (Eduard) Hellvig cu șeful serviciilor secrete egiptene. Cu Israelul, relația este excepțională și a făcut bine și vizita premierului Ciolacu.
De toate părțile, inclusiv Autoritate Palestiniană, pentru România s-a întredeschis o ușă. E lucru mare", a comentat analistul de politică externe Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.