O contribuție semnificativă la aceast crestere au avut-o asigurările de viață și cele de sănătate. Romanii au simțit nevoia să se protejeze de riscurile care au venit la pachet cu pandemia.
În doi ani de pandemie, piața financiară non-bancară a demonstrat că este o piață matură și că poate rezista unor factori de risc externi. Per ansamblu, piața asigurărilor din România a înregistrat rezultate pozitive la sfârșitul anului 2021.
"Daca ne referim la sectorul asigurărilor avem o creștere de 24% la sfârşitul de an pe primele brute încasate pe diverse tipuri de asigurari. Avem asigurările de viaţă, creştere de 18%, 2,6 miliarde lei subscrieri, asigurări de sănătate – aproximativ 500 milioane lei subscrieri. Avem o crestere de 10% a primelor faţă de anul precedent, şi nu în ultimul rând asigurarile de garanţii cu o creştre de 15% a volumului subscrierilor", a declarat Valentin Ionescu, director general Direcția de Asigurări ASF.
Pandemia a avut un impact pozitiv asupra creșterii anumitor tipuri de asigurari, tocmai pentru că românii au simțit nevoia de a se proteja suplimentar.
"Familiile au dorit să se protejeze mai mult făcându-şi asigurări de viaţă. În acelaşi timp, familiile şi companiile au făcut asigurari de sănătate, pentru cei dragi în cazul familiilor şi pentru angajaţi, în cazul companiilor, iar cei care au avut diverse activităţi în desfăşurare au apelat la asigurări de garanţii, pentru că tocmai acesta este rolul lor, de a garanata buna execuţie a acelor activitaţi în desfăşurare", a mai spus acesta.
În 2021, despăgubirile platite de societățile de asigurare au ajuns la 7,6 miliarde de lei, ceea ce arată că industria este rezilientă și că a răspuns daunelor care s-au produs anul trecut.