Antena 3 CNN Externe Diaspora Român stabilit în Germania de un deceniu, despre traiul din străinătate: ”Ai toate drepturile din lume”

Român stabilit în Germania de un deceniu, despre traiul din străinătate: ”Ai toate drepturile din lume”

Roxana Mihăiescu
1 minut de citit Publicat la 18:49 06 Noi 2023 Modificat la 18:49 06 Noi 2023

Adrian Minda a ales calea străinătății în urmă cu aproximativ un deceniu. Românul a plecat la muncă în Germania din cauza dificultăților financiare cu care s-a confruntat el și familia sa. 

Când a ajuns acolo, Adrian a muncit în abator și a mărturisit că lucra chiar și 18 ore pe zi. Bărbatul spune că a fost greu, însă a meritat. 

"În Germania, ai toate drepturile din lume. Făceam paralela între statul român și statul german vizavi de protecția socială, de cât de important este copilul în viziunea lor, pentru viitorul țării lor. Pentru ei copiii sunt viitorul țării. Noi, ne trimitem copiii, forța de muncă în străinătate, vorbim de politicieni. Aici, în Germania,  avem o parohie, o biserică foarte, foarte frumoasă. Părintele Daniel are săptămânal două-trei botezuri în comunitate. Sunt câteva mii de români în Frankfurt pe Main. Sunt trei biserici.  Deci avem o comunitate foarte puternică și se nasc copiii în diaspora", a spus Adrian Minda, notează DC News. 

Citește și: Locul de muncă plătit cu aproape 3.000 de euro la care nu se înghesuie nimeni:”Aș accepta și începători, le dăm chiar și banii înainte”

”Toate prețurile au crescut enorm”

Adrian spune că prețurile au crescut și în Germania, însă salariile sunt mult mai mari decât în România. Chiar și așa, bărbatul a reușit să se integreze cu succes în societatea germană și să le asigure un viitor mai prosper copiilor lui.

"Viața de zi cu zi  este scumpă acum în Germania, pentru că toate prețurile au crescut enorm. Vorbim de chirii. Eu plătesc pentru trei-trei dormitoare și un living mare 900 euro, cu încălzire cu tot; plus 130 curentul; abonamentele de telefon. Deci se adună foarte mult. Motorina de exemplu, este 1,85 în Peco, dimineața, iar seara ajunge undeva la 1,75. Mașină, rate, asigurări. Ai nevoie de  mașină că nu te poți descurca fără. Soția mea are noroc că lucrează în localitate și merge pe jos", mai spune Adrian Minda.

Românul își amintește cu nostalgie primul salariu pe care l-a primit în Germania. 

”Primul  meu salariu a fost în mână, pe geamul mașinii, într-o parcare. Am ieșit de la lucru și am venit salarizării și omul mi-a întins un plic cu 1.600 de euro. Eu plecasem din România de la 1.200-1.300 de lei, în 2012”, a mai spus românul.

 

Citește mai multe din Diaspora
» Citește mai multe din Diaspora
TOP articole