Antena 3 CNN Externe Diaspora Un român, ținut sclav la o fermă din Germania, a reușit să evadeze după ce a fost legat cu lanțul de gât, în pivniță

Un român, ținut sclav la o fermă din Germania, a reușit să evadeze după ce a fost legat cu lanțul de gât, în pivniță

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 13:20 10 Ian 2024 Modificat la 13:23 10 Ian 2024

Românul, un bărbat de 36 de ani, a fost ținut în sclavie timp de aproape două luni de un cetățean german din landul Renania de Nord-Westfalia la ferma sa din Plettenberg, unde creștea vaci pentru carne.

Cotidianul Westfalen Post scrie că cei doi s-au cunoscut prin intermediul unui site de anunțuri în care românul postase că își caută de muncă și nu vorbește limba germană.

Fermierul, un individ de 39 de ani, a făcut o ofertă care inițial părea rezonabilă: un salariu lunar declarat de 1000 de euro și 500 de euro în mână, fără acte.

În loc de asta, românul spune că a fost amenințat cu arma și constrâns să lucreze gratis timp de o lună. El ar fi fost închis într-o pivniță și legat cu un lanț de picioare, mâini și gât.

Românul a reușit să fugă după o lună și jumătate de sclavie

Cât timp a muncit gratis, românul a hrănit și a muls vacile și a reparat gardurile pășunii. După patru săptămâni de calvar și neplată, el a fost din nou amenințat cu pistolul și i s-a cerut încă o lună de sclavie, însă, de astă dată, a reușit să fugă de la fermă pe un drum forestier și să ajungă în România.

Cazul a ajuns în atenția autorităților și face în prezent obiectul unui proces penal la tribunalul regional Hagen.

În mod surprinzător, fermierul acuzat își recunoaște faptele, dar le pune într-un context menit să-i justifice acțiunile criminale.

El susține că, de fapt, l-a ajutat financiar pe român, ba chiar i-a cumpărat o mașină la mâna a doua și l-a cazat într-un apartament în care acesta plătea doar jumătate din valoarea chiriei. Potrivit fermierului german, situația s-a înrăutățit atunci când soția angajatului său a venit, și ea, din România împreună cu un copil mic.

După un timp, familia de români s-a întors în țară "pe neașteptate și fără să achite ultimele cheltuieli". Ulterior, bărbatul a revenit la ferma din Germania.

Fermierul german recunoaște că l-a legat cu lanțul și că l-a amenințat cu arma pe român

Când l-a văzut în fața ușii, fermierului i-au cedat nervii, după propria mărturisire în fața autorităților. El spune că s-a simțit escrocat financiar și recunoaște că l-a supus violențelor pe român, legându-l de gât cu un lanț, ținându-l în pivniță și amenințându-l cu arma.

Fermierul recunoaște, de asemenea, că i-a cerut românului să lucreze gratis timp de două luni, drept "daune".

Avocatul apărării a admis că ajutoarele din Europa de Est, potențial vulnerabile, sunt preferate de clientul său.

Presa germană notează, de asemenea, că fermierul are cazier, din cauza pasiunii sale pentru arme. 

Fermierul german are cazier pentru deținere ilegală de arme militare

În 2018, poliția i-a găsit la domiciliu un întreg arsenal: puști, revolvere și pistoale, o pușcă semiautomată cu amortizor, un pistol-mitralieră și multă muniție și, astfel, s-a ales cu o condamnare pentru încălcarea Legii privind controlul armelor militare.

Acum, cu acuzațiile de sclavie expuse public și judecate la tribunal, fermierul vrea să scape plătindu-i românului 2.000 de euro, ca să-și retragă declarațiile.

Fermierul german vrea să-i cumpere românului iertarea cu 2.000 de euro

Acesta din urmă a sosit din țară pentru proces și spune că încă se teme pentru viața sa. El a avut nevoie de asistența unui psiholog, înainte de depoziția sa în instanță.

Victima încă tremură de frică atunci când evocă momentul în care inculpatul amenința că o să-l împuște și o să-l îngroape în fosa cu cu gunoi de grajd, notează Westfalen Post.

Cât privește "oferta de împăcare", românul e bulversat.

"Nu știu ce să fac. Nu vreau să iau bani, pentru că încă mi-e frică. Vreau doar să-l întreb mai întâi pe avocatul meu", a declarat el, conform presei germane.

Procesul va continua cu un nou termen săptămâna viitoare.

Citește mai multe din Diaspora
» Citește mai multe din Diaspora
TOP articole