Antena 3 CNN Actualitate Un român se află pe nava cargo capturată în Marea Roşie de rebelii Houthi, susținuți de Iran

Un român se află pe nava cargo capturată în Marea Roşie de rebelii Houthi, susținuți de Iran

Laurențiu Rădulescu
2 minute de citit Publicat la 09:22 20 Noi 2023 Modificat la 10:43 20 Noi 2023

Este vorba despre nava Galaxy Leader, care a ridicat ancora din Turcia şi se îndrepta către un port indian.

La bordul său se află 25 de membri ai echipajului, printre care cetățeni ucraineni, bulgari, filipinezi şi mexicani.

"Rebelii Houthi, aliați ai Teheranului, sunt grupați în miliții care lansează drone şi rachete spre Israel, după ce Hamas a declanșat războiul cu statul evreu, prin atacul de la 7 octombrie.

Din informațiile pe care le avem, nava cargo a fost atacată în apropierea strâmtorii Bab el-Mandeb.

Rebelii Houthi au amenințat anterior că vor viza orice navă israeliană sau operată de statul Israel.

Israelul, la rândul său, a confirmat deturnarea şi capturarea navei, dar susține că nu este implicat în operarea acesteia.

În ceea ce-l privește pe cetățeanul român, acesta s-ar fi îmbarcat acum două săptămâni pe navă şi nu a putut fi contactat în ultimele două zile", a relatat corespondentul Antena 3 CNN Laurențiu Rădulescu.

Ce se știe până acum despre românul capturat de rebelii Houthi odată cu nava Galaxy Leader

Românul aflat pe nava capturată de rebelii Houthi este un bărbat de 29 ani, originar din Brăila, care trăiește în Constanța.

Soția sa le-a spus reporterilor Antena 3 CNN că a încercat, în ultimele zile, să-l contacteze pe telefonul mobil, însă fără succes, telefonul fiind închis.

Nava Galaxy Leader, capturată în timp ce naviga spre India, a fost dusă în apropierea coastelor din sudul Yemenului.

Rebelii Houthi ar fi ajuns la bordul acestui masiv vas cargo cu ajutorul unui elicopter, a relatat Antena 3 CNN.

Precizările Ministerului Afacerilor Externe

"La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia", a precizat Ministerul român de Externe, luni dimineață.

Cine sunt și ce fac rebelii Houthi din Yemen în conflictul din Orientul Mijlociu

Mișcarea Houthi, denumită oficial Ansar Allah, este o organizație islamistă, politică și militară, care a apărut în guvernoratul yemenit Saada în anii 1990.

Mișcarea Houthi este o forță preponderent șiită și urmărește să guverneze tot Yemenul, poziționându-se împotriva Statelor Unite, Israelului și Arabiei Saudite.

Din 2015, combatanții Houthi luptă împotriva intervenției conduse de Arabia Saudită în Yemen, care intenționa să readucă la putere guvernul recunoscut internațional la momentul respectiv.

Pe parcursul conflictului - considerat pe plan internațional o confruntare proxy între Iran și Arabia Saudită - forțele Houthi au lansat în mod repetat atacuri cu rachete și drone împotriva orașelor saudite.

Forțele Houthi au doborât, luna aceasta, o dronă americană MQ-9 Reaper

În 2023, după ce Hamas a început războiul cu statul Israel, rebelii Houthi au început să lanseze rachete asupra orașelor israeliene.

Ei au reușit, în urmă cu aproximativ două săptămâni, să doboare o dronă militară americană de tip MQ-9 Reaper în largul coastelor Yemenului.

Un oficial american a precizat, la momentul respectiv, că drona opera în spațiul aerian internațional atunci când a fost doborâtă.

Doborârea dronei Reaper a venit la câteva săptămâni după ce o navă de război a Marinei americane, USS Carney, a interceptat mai multe rachete și drone lansate de rebelii din Yemen de-a lungul Mării Roșii, în direcția Israelului.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole