În urma unui control autorităţile germane şi-au dat seama că românul alături de complicii săi au încasat drepturi care nu li se cuveneau. Complicii individului au fost arestaţi anul trecut iar pe numele lui autorităţile au emis două mandate de arestare internaţională. Prejudiciul adus statului german de aceștia s-ar ridica la 1,5 milioane de euro.
"Autorităţile germane au emis pe numele acestuia două mandate europene de arestare, fiind bănuit de comiterea, pe teritoriul Germaniei, a infracţiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune fiscală, prin încasarea ilegală a unor drepturi care nu i se cuveneau”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Bihor.
Românul a fost prins şi arestat în localitatea Cheriu din Bihor. Ulterior el a fost extrădat în Germania pentru a-și ispăși pedeapsa.
Familia individului deţine în România 4 imobile
"Deci familia locuieşte în Cheriu, deţin vreo 4 imobile. Îs cu plăţile la zi, deci nu pot să spun nici rău nici bine… Probabil o să le verifice veniturile. Acuma, vă daţi seama, nu ne face cinste o asemenea problemă, când apare la nivel internațional”, a precizat edilul comunei Oșorhei.
Conform presei germane, rețeaua, formată din trei români a solicitat ilegal alocații pentru 102 copii, dar și peste 100 de ajutoare financiare pentru firmele aflate în dificultate din cauza pandemiei. Totul cu acte false, iar frauda este uriașă.
"Au falsificat pur si simplu acte pentru cererea de alocații. Frauda a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro. Aruncă o lumină foarte rea asupra celorlalți români locuiesc în Germania”, spune Iuliana Kiss, o româncă stabilită în Germania.
Valoarea alocaţiilor este consistentă. În 2017 varia între 192 euro şi 223 euro/lună/copil, iar acum se cifrează între 204 euro şi 235 euro, în funcţie de numărul copiilor dintr-o familie, notează ebihoreanul.ro.
La acțiunea de destructurare a grupării, care a avut loc la finalul anului trecut, au participat peste 100 de polițiști germani, care au efectuat percheziții în șapte locații din Germania și Austria.