Antena 3 CNN Externe Românul acuzat de legături cu atentatul cu bombă din Bulgaria rupe tăcerea: ”Nu tolerez să fiu victima mafiei”

Românul acuzat de legături cu atentatul cu bombă din Bulgaria rupe tăcerea: ”Nu tolerez să fiu victima mafiei”

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 07:54 03 Mai 2023 Modificat la 08:05 03 Mai 2023

"Cred într-o justiție corectă și îmi caut dreptatea în instanţele internaționale pentru a mă apăra de mafia consacrată din justiția bulgară", este mesajul transmis de acesta.

Între timp, Comisia şi Parchetul European au reacţionat în acest caz. Infractorii care îndrăznesc să atace orice membru al sistemului judiciar trebuie considerați extrem de periculoși, a scris, într-un mesaj, Laura Codruța Kovesi. Bomba a explodat fix în momentul în care coloana în care se afla procurorul bulgar trecea pe un drum de pădure în apropiere de Sofia.

Citeşte şi: Presa bulgară publică numele românului care ar fi încercat să-l asasineze pe procurorul general Ivan Gheșev | Materialul este ilustrat cu imaginea unui jurnalist din România

Autorităţile de la Sofia încearcă să îi găsească pe cei care au pus la cale atentatul eşuat la adresa procurorului general. Inclusiv experţi contra terorismului din Israel s-au alăturat anchetei. În excusivitate pentru Antena 3 CNN românul despre care s-a vorbit în presa locală bulgară că ar fi unul dintre suspecţii atentatului rupe tăcerea.

"Sunt un respectat om de afaceri care nu a fost niciodată condamnat în vreun proces, oricât de mult și-ar fi dorit unii sau alții. Problemele mele din Bulgaria sunt generate de faptul că am refuzat să colaborez cu mafia instituționalizată din această țara. Nu ma ascund în Elveția, ci locuiesc în această țară. Faptul că mă apăr cu probe solide și nu tolerez să fiu victima unei justiții controlate de crima organizată din Bulgaria nu face decât să înverșuneze și mai mult mafia controlată de Ivan Gheșev", a declarat Ovidiu Semenescu.

Presa locala a mai scris că, în 2019, autorităţile din Bulgaria au deschis un dosar penal pe numele a doi cetăţeni români şi împotriva unui bulgar. Acuzaţiile la vremea aceea: şantaj, contrabandă cu ţigări şi înşelăciune. Potrivit presei din Bulgaria, cei 3 i-ar fi cerut unui parlamentar bulgar 12 milioane de euro, ca numele a 10 oficiali din Bulgaria să nu apară într-un raport care urma să fie înaintat Comisiei Europene.

Martorul cheie din acest dosar ar fi un anume Ivan Petleshkov, un fost oficial al Ministerului de Interne și apropiat al șefului crimei organizate din Bulgaria. Petleshkov, spune presa vecină, a fost intermediarul la care ar fi apelat Semenescu în urmă cu 3 ani.

"Petleshkov a susținut în interogatoriu că raportul în cauză s-a intitulat - Contrabanda cu țigări și finanțarea prin aceasta a organizațiilor teroriste internaționale - și în acesta erau dedicate Bulgariei 20 de pagini. Acest raport a stat și la baza unei anchete penale de către parchetul francez cu procurorul principal Bernard Assault. Semenescu a susținut că Asso ar fi primit 10 milioane de euro pentru a șterge numele politicienilor bulgari. Cele două milioane rămase ar merge către intermediarii români", a notat site-ul bivol.bg în data de 30 septembrie 2019.

De altfel in urmă cu aproape o lună, procurorul general al Bulgariei a făcut o conferinţă de presă în care a prezentat documente şi înregistrări din care ar reieşi că mai mulţi oligarhi, un jurnalist, un fost bancher dar şi Ovidiu Semenescu, şi-ar fi dat mâna ca să destabilizeze justiţia din Bulgaria.

Oficialul bulgar a dat publicitţii şi înregistrări audio, în care apare numele românului.

Între timp, prim-ministrul interimar Galab Donev a tinut o ședință în Consiliul de Miniștri în legătură cu atacul asupra procurorului șef. Se vor face percheziții la peste 15 adrese din Bulgaria pe baza informațiilor despre persoane complice la fapta penală.

Comisia Europeană condamnă în termeni duri atacul cu bombă asupra procurorului general al Bulgariei.

"Este un act de violenţă lipsit de sens şi laş care nu îşi are locul în societatea noastră. Ne aşteptăm ca autorităţile naţionale să îi aducă pe cei responsabili de acest act oribil în faţa justiţiei rapid şi decisiv", a declarat Anitta Hipper, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ivan Gheşev a devenit procuror-șef al Bulgariei în urmă cu patru ani, iar din 1993 lucrează în cadrul procuraturii.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole