Antena 3 CNN Life Sănătate Rom-Agrobiofertil NP, biofertilizator certificat Ecocert, pentru producții sănătoase și randament mai mare, față de culturile fertilizate chimic

Rom-Agrobiofertil NP, biofertilizator certificat Ecocert, pentru producții sănătoase și randament mai mare, față de culturile fertilizate chimic

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 09:00 13 Feb 2022 Modificat la 09:00 13 Feb 2022

Pentru obținerea unei recolte sănătoase este nevoie de un sol de bună calitate, care să conțină o cantitate cât mai mare de nutrienți și de plante care se dezvoltă armonios.

De aceea, cercetătorii de la compania Romvac, au lansat pe piață, un produs inovativ care vine în ajutorul agricultorilor. Rom-Agrobiofertil NP este un îngrășământ pe bază de culturi bacteriene și care este certificat ecologic de Ecocert.

Acesta conține bacterii fixatoare de azot și fosfor, ce facilitează descompunerea detritusului și a resturilor vegetale, fixează azotul atmosferic şi transformă fosfaţii insolubili din sol, în forme solubile ușor asimilabile.

Pentru a obține produse cât mai naturale și cu un conținut cât mai mic de substanțe chimice nedorite, trebuie acordată o atenție mare, în primul rând, solului.

Acesta este factorul care influențează creșterea și dezvoltarea plantelor. Dacă solul este sărac în nutrienți, recolta va fi una de proastă calitate. În schimb, dacă solul este îmbogățit cu biofertilizatori, acesta va deveni mai bogat și, astfel, producția de plante va fi mai mare.

Biofertilizatorii au apărut din nevoia de a înlocui produsele existente pe piață, care au un conținut mare de substanțe chimice și care afectează solul și microbiomul acestuia.

 În ultimii ani, cererea de piață pentru biofertilizatori a devenit din ce în ce mai mare, fapt care demonstrează că tot mai mulți agricultori sunt de acord cu utilizarea de produse mai puțin dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Biopreparate pentru fertilizarea solului

Pornind de la efectul pozitiv pe care unele microorganisme îl au asupra îmbogățirii solului în unii compuși asimilabili de către plante, s-au efectuat cercetări pentru înmulțirea lor în laborator și apoi în condiții industriale pentru utilizarea în practică.

Biofertilizatorii sunt microorganisme vii, adică bacterii, ciuperci, fungi etc., care asigură microelementele și macroelementele din sol, creșterea și dezvoltarea plantelor (dimensiune, structură, elasticitate etc.) și obținerea unor producții sănătoase și cu randament mai mare, față de culturile fertilizate chimic.

Rom-Agrobiofertil NP - Biofertilizator pe bază de culturi bacteriene, de la Romvac

În culturi, plantele au nevoie de substanţe necesare creşterii, cea mai importantă dintre acestea fiind azotul, utilizat în producţia de clorofilă, aminoacizi, proteine etc.

Acesta poate fi absorbit din aer, sol şi fertilizatori chimici care sunt forme greu asimilabile. Bacteriile biofertilizatoare din sol asigură compuşi potriviţi dezvoltării plantelor, fără riscul poluării mediului înconjurător, adică al solului şi a apei. Plantele folosesc materia organică din sol ca material energetic și pentru construirea corpului lor.

Compania Romvac și-a dezvoltat portofoliul de produse și cu biofertilizatorul Rom-Agrobiofertil NP, o alternativă ecologică pentru îmbogăţirea nutritivă a solului, în vederea asigurării unui spor de producţie la plantele cultivate.

Acesta este un îngrășământ biologic ce conţine trei culturi bacteriene, respectiv Azospirillum lipoferum, Azotobacter croococcum și Bacillus megaterium. Pe lângă rolul lor de fixare a nutrienților, cele 3 bacterii sunt selectate din microbiota normală a solului și nu au efect patogen asupra plantelor și viețuitoarelor.

În plus, utilizarea acestui îngrășământ ecologic, ajută la reducerea chimizării excesive în agricultură și reducerea poluării solului, mediului și a produselor agro-alimentare.

Rom-Agrobiofertil NP - îngrășământ biologic din trei culturi bacteriene

Datorită componetelor sale, biofertilizatoul prezintă mai multe avantaje. Astfel, bacteria Azospirillium lipoferum metabolizează o largă varietate de materiale organice existente în sol, precum celuloză, hemiceluloză, lignină, xiloză, pe baza cărora se multiplică și colonizează rădăcinile plantelor, fixând în mod asociativ azotul.

La rândul său, bacteria Azotobacter chroococcum fixează azotul atmosferic pe baza resurselor energetice existente în sol, metabolizează fosfații, asimilează și valorifică exudatele radiculare, contracarând microorganismele patogene din sol.

Ambele bacterii furnizează azot, factori de creștere și fitohormoni, având acțiune biostimulatoare asupra tuturor plantelor de cultură.

Efectul stimulator nu este doar o consecință a fixării azotului, ci și a sintezei de compuși antibacterieni, antifungici și stimulatori de creștere, precum auxine, gibereline, citochinine, siderofori și fitohormoni.

Cea de-a treia bacterie, Bacillus megaterium, descompune detritusul și transformă fosfații insolubili din sol în forme solubile, ușor asimilabile de către plante. De asemenea, furnizează fosfor, acizi organici și enzime, având acțiune biostimulatoare asupra plantelor.

Biofertilizarea și beneficiile acesteia

Rom-Agrobiofertil NP prezintă mai multe beneficii, printre care:

  • reduce poluarea mediului și a solului,

  • susține creșterea producției agricole,

  • îmbunătățește textura solului și a proceselor din interiorul său,

  • accelerează procesele microbiene din structura solului,

  • solubilizează fosforul și fixează azotul atmosferic.

În urma utilizării produsului Rom-Agrobiofertil NP, s-au obținut creșteri procentuale de 25 - 35% la toate speciile de plante, față de culturile netratate.

Avantaje utilizării biofertilizatorului Rom-Agrobiofertil NP

Utilizarea produsului prezintă mai multe avantaje, respectiv:

  • costuri mai mici față de costurile fertilizării chimice,

  • administrarea se realizează prin pulverizare pe sol, cu utilajele uzuale din dotarea fermelor agricole - agregate de erbicidat, aspersoare etc.,

  • aplicabil la toate culturile.

Eficiență prin administrare corectă

Pentru obținerea unor sporuri de producție se recomandă minimum două administrări pentru fiecare lot de cultură.

Prima administrare, atât la culturile de toamnă - cereale, rapiță etc. -, cât și la cele de primăvară -porumb, sfeclă, cartof, legume etc. -, se va efectua înainte de însămânțare, pe patul germinativ. Pentru o mai bună difuzare a bacteriilor în sol, se recomandă încorporarea în sol prin arare, discuire sau administrare înaintea ploilor. Această primă administrare înainte de însămânțare favorizează o mai bună răsărire și obținerea unor plante mai viguroase și mai rezistente.

A doua administrare se va efectua în culturile mari după răsărire.

La plantațiile de legume, prima administrare se va efectua înaintea plantării, iar a doua după prinderea răsadurilor.

Certificat Ecocert

La realizarea acestui bioferilizator, s-a urmărit respectarea regulilor specifice pentru agricultura ecologică, produsul fiind inspectat și certificat de către ECOCERT S.A. F-32600 pentru utilizarea în Agricultura Ecologică conform Regulamentului (CE) nr. 834/2007 și Regulamentului (CE) nr. 889/2008.

Biofertilizatorul produs de Romvac este 100% organic.

Prin acțiunea sinergică a celor trei componente bacteriene asupra descompunerii fosfaților și azotaților anorganici din sol, administrarea repetată a produsului contribuie la însănătoșirea solului prin curățarea acestuia de îngrășămintele chimice și obținerea unor culturi BIO.

Romvac – de aproape 50 de ani în slujba sănătății

Cu o experiență de aproape 50 de ani în medicina veterinară și umană, Compania Romvac și-a dezvoltat portofoliul de produse cuprinzând și zona produselor ecologice.

Mergând pe ideea obţinerii unor produse BIO prin utilizarea deşeurilor din alte domenii ale industriei, precum zerul din industria laptelui și melasa din industria zahărului, specialiştii de la Romvac au creat, în ultimii ani, mai multe produse naturale pe bază de culturi bacteriene benefice şi proteine bioactive din zer, cu rol probiotic, imunomudulator, bioconservant sau biofertilizator.

https://romvac.ro/rom-agrobiofertil-np.html

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole